Na današnji dan – 19. ožujka

19. ožujka

1813.
– U blizini Edinburgha rođen je David Livingstone, škotski misionar i istraživač afričkog kontinenta.

1818.
petar-preradovic– U Grabrovnici kod Bjelovara rođen Petar Preradović, hrvatski književnik. Do pojave Kranjčevića, bio je najznačajnije ime hrvatske lirike. Gotovo čitav život proveo je izvan domovine, a književnošću se bavio koliko mu je dopuštala časnička služba, u kojoj je stekao generalski čin. Svoj entuzijazam posvetio je ilirizmu, u čijoj je “drugoj fazi”, uz Stanka Vraza i Ivana Mažuranića, postao najutjecajniji pjesnik. Pjesmama izražava brigu za hrvatski jezik, privrženost slavenskoj koncepciji i iskreno domoljublje. Umro je 18. kolovoza 1872. godine u austrijskom mjestu Fahrafeldu a pokopan je 21. kolovoza 1872. godine u Beču., a njegovi posmrtni ostaci preneseni su 1879. godine na arkade zagrebačkog groblja Mirogoj.

1861.
– Englezi su, nakon višegodišnjih borbi, ugušili pobunu domorodačkog stanovništva Maora na Novom Zelandu, nakon čega su se Maori povukli u unutrašnjost otoka.

1941.
– Rođen fra Jozo Zovko, katolički svećenik iz BiH.

1976.
– Umro Ivo Tijardović, hrvatski skladatelj, kazališni organizator i direktor, diplomirani glumac i scenograf. Umjetničku karijeru počeo je 1922. u splitskom kazalištu. Tijardoviću, premda je bio uglavnom samouk, nije bilo strano gotovo nijedno glazbeno područje, pa tako u njegovu stvaralačkom opusu nalazimo komornu i filmsku glazbu, brojne solo pjesme i zborove, predigre i kantate, operete i opere. Uz vrhunske operete Mala Floramy i Splitski akvarel, treba istaknuti i njegove operete Pjero Ilo, Kraljica lopte, Zapovijed maršala Marmonta, Jurek i Štefica.

1979.
– Rođen Ivan Ljubičić, hrvatski tenisač

1982.
– Argentinskim iskrcavanjem na otok Južna Georgija započeo je Falklandski rat.

1991.
Štab Vrhovne komande oružanih snaga SFRJ izdao dvosmisleno priopćenje – da se neće miješati u političke sporazume o bu
Borisav Jović, na nagovor Slobodana Miloševića, povukao svoju ostavku u Predsjedništvu SFRJ.

1993.
– U Osijeku osnovana Zajednica prognanika Hrvatske, a cilj joj je povrataka svih prognanih na svoja ognjišta.

1996.
Policija Federacije BiH ušla je na Grbavicu, posljednju od sarajevskih općina koje su tijekom rata držale srpske snage, a koje su po Daytonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Time je završen transfer vlasti. Najveći dio srpskog stanovništva je dva dana ranije napustio Grbavicu, a prema podacima Ifora, tijekom transfera vlasti iz Sarajeva se iselilo oko 60.000 Srba.

2008.
– Hrvatska priznala neovisnost Kosova.

20120319