Na poligonu kod Knina proveden jedan od ključnih dijelova vježbe Udar 22

Foto: MORH/ T. Brandt

Na vojnom poligonu Josip Markić kod Knina u utorak je proveden jedan od ključnih dijelova vojne vježbe Udar 22, priopćio je MORH.

Scenarij vježbe koja se održava od 9. do 14. listopada na više lokacija odnosio se na provedbu zadaće napada na branjeni objekt. Glavnu obučnu skupinu koja je provela i podupirala vježbovnu akciju činili su pripadnici Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III (BGMP III).

Foto: MORH/ T. Brandt

Glavni cilj vježbe Udar 22 jest uvježbavanje i ocjenjivanje Grupe III po NATO-ovom sustavu CREVAL. U okviru vježbe ocjenjuju se i pripadnici 11. kontingenta OSRH koji se upućuje na NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljsku, kao i deklariranih snaga Pukovnije Vojne policije.

Osim na poligonu Josip Markić, vježba se provodi i na poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja na kojem djeluje bitnica samohodnih haubica PzH2000 te u vojarnama OSRH u gradu Kninu.

Temeljnu postrojbu vježbovne napadne operacije činila je 2. mehanizirana satnija 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV). Bojna Pauci jezgra je BGMP-a III, a pridodani su joj elementi iz drugih postrojbi GMBR-a i HKoV-a, a potporu provedbi vježbe Udar 22 daju postrojbe drugih grana i rodova OSRH.

U vježbovnoj operaciji korišteno je manevarsko streljivo, a temeljna sredstva bila su borbena oklopna vozila Patria s daljinski upravljanim oružnim stanicama kalibra 12,7 odnosno 30 mm, kao i oklopna vozila M-ATV. Operacija zauzimanja objekta provedena je uspješno, kroz realni scenarij koji je podrazumijevao otpor suprotne strane na utvrđenim položajima.

Sudionici vježbe i zapovjedne strukture BGMP-a III izrazili su zadovoljstvo prikazanom visokom razinom integracije svih elemenata Borbene grupe, kao i motiviranošću te uvježbanošću pripadnika.