NIJE KRIV! Ivo Sanader nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo

Foto: Screenshot HRT

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u prijašnjim postupcima dvaput bio osuđen, objavio je HRT.

Na izricanje presude došao je Ivo Sanader te odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Sutkinja je čitajući obrazloženje presude rekla da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebu položaja i ovlasti, kao i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

– U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti, a kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih djela. Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist, rekla je, među ostalim, sutkinja.

Istaknula da Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nerazmjerna korist koja mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

Sanader je optužnicom terećen da je postupao u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto da je djelovao u interesu države. Sutkinja je rekla kako je 3,6 milijuna kuna velik iznos, no da taj iznos ne može ugroziti funkcioniranje države kako je to navedeno za ratno profiterstvo koje ne zastarijeva. Također je istaknula kako je nedvojbeno da je provizija isplaćena iz sredstava Hypo banke, a ne na štetu Republike Hrvatske. Šteta nije materijalna nego moralna i ona se ne može smatrati da je nesrazmjernom imovinskom koristi.

– Vijeće nije našlo dokaz kojim bi se govorilo u prilog zaključku da je kaznenim djelom znatna nesrazmjerna imovinska korist u smislu kako to propisuje Zakon o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva slijedom čega je optuženika oslobodilo od optužbe u odnosu na navedeno kazneno djelo. ‘Šteta za Republiku Hrvatsku je prije svega moralnog karaktera u vidu nepovjerenja u institucije. Takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme. U odnosu na osnovno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. i 2. kaznenog zakona pa i ako bi se primjenjivali rokovi zastare najnepovoljniji za optuženika u međuvremenu je nastupila apsolutna zastara kaznenog progona, rekla je završno sutkinja Saša Lui.