Na VERN-u pripremaju studij poduzetništva u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu

Danas je na Veleučilištu VERN’ održana završna konferencija na kojoj je predstavljen dovršetak EU projekta Osmišljavanje i razvoj preddiplomskog studija – Poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu.

EU-projekt-VERN-panelisti

“Time su na Veleučilištu VERN’ stvoreni preduvjeti za uvođenje još jednog preddiplomskog studijskog programa, iz područja primijenjene umjetnosti i dizajna, što je predviđeno i našom razvojnom strategijom”, istaknuo je dekan, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila na početku konferencije.

Projekt osmišljavanja studija trajao je 18 mjeseci, tijekom kojih su u suradnji s partnerskim institucijama uspješno realizirane aktivnosti projekta: procjena potreba i analiza postojećeg stanja na tržištu rada u području primijenjene umjetnosti i dizajna, osposobljavanje srednjoškolskih nastavnika, osposobljavanje osoblja VERN’a o metodologiji HKO-a, te izrada triju dokumenata koji su osnova novog studija – Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i Kurikuluma, prema metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskoga okvira (HKO).

Upravo je primjena HKO-a, koji prepoznaje potrebe tržišta rada i daje smjernice za obrazovanje budućih kadrova važna za pokretanje ovog studija. Istraživanje tržišnih potreba za budućim diplomantima VERN’ je proveo u suradnji s poslodavcima, stručnjacima i stručnim udrugama u sektoru dizajna, čime je postao jedna od prvih visokoobrazovnih institucija u RH koje su osmislile novi studijski program koji je u potpunosti u skladu s načelima HKO-a.

“Usklađenost novog studija sa stvarnim potrebama tržišta rada i organizacija, dodatno će povećati zapošljivost naših diplomanata. Suradnja s velikim brojem poslovnih subjekata i stručnjaka u osmišljavanju studija, svakako je doprinijela njegovoj interdisciplinarnosti, pa će studenti razvijati upravo one kompetencije koje trebaju poslodavcima, te koje će im omogućiti održivo samozapošljavanje na području primijenjene umjetnosti i dizajna”, naglasio je dekan Cvrtila.

Članovi projektnog tima – Iskra Devčić Torbica, Maja Jukić, Mirjana Rinkovec, Danijela Domljan, Igor Toš i Tamara Hudolin – na konferenciji su predstavili tri glavna dokumenta koja predstavljaju osnovu ovog studija, objasnili pristup osmišljavanja studijskog programa te osnovna načela novog studija.

“Glavna je svrha obrazovati studente u području primijenjene umjetnosti i dizajna, uz integraciju poduzetničkih znanja i vještina u obrazovnom procesu, kako bi bili (samo)zapošljiviji na tržištu rada. Ovaj studij težište formiranja budućih studenata gleda kroz dizajnerski pristup i metodološku osposobljenost utemeljenu na novim paradigmama obrazovanja, rješavajući zadatke na konkretnim problemima poslovnih subjekata, subjekata lokalne uprave, civilnog društva te pojedinaca”, objasnila je Tea Gagro, voditeljica EU projekta na VERN’u.

U okviru konferencije je održan i panel na kojem su sudjelovali članovi razvojnog tima, koji su diskutirali o potencijalima uvođenja ovakvog studija na hrvatsko tržište visokog obrazovanja, njegovim benefitima za buduće studente, te primjerima iz stranih zemalja koje su uspješno integrirale studijske programe ovog tipa u poslovno okruženje, poput Finske, Danske, itd.

Projekt je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda kroz program dodjele bespovratnih sredstava “Daljnji razvoj Hrvatskog kvalifikacijskog okvira”, a provodi se posljednjih 18 mjeseci. Nositelj projekta je Veleučilište VERN’, a provodi ga u suradnji s partnerskim institucijama Vaasa University of Applied Science iz Finske te Udrugom bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU).