Nagrada nadživjela list: Danas u Rijeci svečano uručena priznanja Plava vrpca Vjesnika

Premda dnevni list Vjesnik ne izlazi već više od pola godine, Plava vrpca Vjesnika, tradicionalno priznanje za osobite podvige u spašavanju ljudi i imovine na moru i ove je godine dodijeljeno. Priznanja je dodijelio Sindikat pomoraca na svečanosti koja je danas održana u Rijeci.

Ovogodišnja dodjela još je po nečemu posebna – prvi put u 46 godina postojanja Plave vrpce u konkurenciji se našla i posada jednog hrvatskog riječnog broda, broda Davor Dunavskog Lloyda kojoj je dodijeljeno posebno priznanje, javlja Vecernji.hr.

Dobitnici nagrada su: Đuro Gašparić, zapovjednik broda ”Pojišan” Lučke kapetanije Split u pojedinačnoj konkurenciji, te posade dvaju tankera, Dugi otok Tankerske plovidbe iz Zadra pod zapovjedništvom kapetana Olivera Vitlova i New York Star njemačkog brodara New York Schiffaharts pod zapovjedništvom kapetana Antonija Eterovića.

Gašpariću je Plava vrpca dodijeljena za spašavanje mlade češke nautičarke koja je u teškom zdravstvenom stanju prevezena od Drvenika Velog do splitskog KBC-a.

Posade dvaju tankera priznanje su zaslužile za spašavanje čak 135 libijskih izbjeglica s tonuće brodice pokraj libijske obale, a četvorica iskusnih riječnih vukova s Davora svojim su brodom u veljači ove godine 12 dana lomeći led uspjeli probiti barijeru na Savi i spriječiti poplave u Brodsko-posavskoj županiji.