Investitori će u Srbiji ubuduće moći graditi bez građevinske dozvole!

Srbijanska vlada uredbom će omogućiti ulagačima da počnu gradnju bez građevinske dozvole i plaćanja prenamjene zemljišta, dok se ne promjeni postojeći zakon o konverziji zemljišta.

Kako javlja Poslovni.hr, potvrdio je to Velimir Ilić, ministar prostornog planiranja, na konferenciji o poslovnim izazovima kompanija i financijskih institucija u 2013. godini.

Ilić poručuje kako se od ulagača neće tražiti uplata “reketa” da bi se dobila građevinska dozvola, što je dosad bila redovita praksa zbog koje su mnoge tvrtke odustale od dolaska u Srbiju.

Poziv stranim ulagačima zapravo je dramatičan apel, jer je za stabilnost zemlje i njezin ekonomski razvoj potreban priljev od najmanje dvije milijarde eura, koliko procjenjuje Mlađan Dinkić, ministar financija i gospodarstva.

Postojeći zakon o prenamjeni zemljišta i prava korištenja smatra se glavnom razlogom zastoja u ulaganju stranog kapitala u Srbiju. Prema službenim podacima, zaustavljeno je ulaganje najmanje dvije milijarde eura, jer je nakon donošenja zakona usporeno dobivanje dozvola, a i širom su se otvorila vrata korupciji.

Procjenjuje se kako će ovaj potez pridonijeti da Srbija poboljša poziciju za inozemna ulaganja za stotinu mjesta. To je potvrdio i Louis Brefort, šef ureda Svjetske banke u Srbiji, ocjenom kako će mjere vlade osjetno povećati strana ulaganja u 2013. godini.

Brefort ne isključuje mogućnost da takva vladina politika omogući rast BDP-a iduće godine za dva posto, dok je ove godine u minusu od 1,5 posto.