Najavljen veliki prosvjed protiv postavljanja baznih stanica teleoperatera zbog zračenja

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) organizira veliki prosvjed protiv prekomjernog zračenja baznih stanica mobilnih operatera. Povod je sve veći broj pritužbi građana na antene koje su im posljednjih mjeseci i godina niknule pod prozorima, i to zahvaljujući trenutno važećoj regulativi, koja teleoperaterima omogućuje brzo i jednostavno postavljanje antena na krovove, bez građevinske i lokacijske dozvole, te bez suglasnosti susjeda i poštivanja prostornih planova.

Antene-prosvjed

Potaknuto prijavama iz cijele Hrvatske, vodstvo HUZEZ-a odlučilo je okupiti što više građana pogođenih ovim problemom, i to na prosvjedu koji će se održati pred Ministarstvom zdravlja u Zagrebu, u utorak 23. rujna 2014. u 14 sati.

Dolazak na zagrebački Ksaver najavili su prosvjednici iz raznih krajeva zemlje. Cilj prosvjeda je iniciranje promjena u zakonskoj regulativi, s obzirom da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2013. godine radiofrekvencijsko  zračenje mobilne telefonije  proglasila  “moguće kancerogenim za ljude”.

Stoga će HUZEZ dostaviti i dopis ministru zdravlja Vargi, u kojem traži sastanak na temu zaštite zdravlja građana od sve većeg i raširenijeg elektromagnetnog zračenja.

HUZEZ traži propise po uzoru na Švicarsku, Belgiju, Italiju – obveznu konzultaciju s lokalnom upravom  i građanima, obvezu ishođenja građevinskih i lokacijskih dozvola te usklađivanje s prostornim i urbanističkim planovima, uz bitno  niže granice zračenja (dovoljne za  kvalitetan rad mobilnih mreža, a manje rizične za zdravlje).

Napori građana okupljenih u HUZEZ dosad su rezultirali zaustavljanjem radova na uključivanju nekoliko lokacija baznih stanica u Hrvatskoj. Želite li podržati rad Udruge, pristupnica vas čeka na www.huzez.org. Građani koji žele saznati više detalja o štetnom zračenju baznih stanica te se pridružiti prosvjedu mogu se javiti na info@huzez.org, stoji u priopćenju udruge.