Zagi odlazi u povijest: Uoči nove Univerzijade raspisan natječaj za novu maskotu

Uoči pripremama za novu Univerzijadu 2016., službenog naziva Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016., organizatori traže novu maskotu. Nasljednika popularnog Zagija nadaju se da će naći do kraja godine, kako bi već nagodinu počeli s promocijom Igara, piše Večernji list.

zagi

„Raspisali smo natječaj, a radove ćemo primati do 1. studenog, nakon čega će žiri odabrati pet vodećih, a građani će putem interneta i Facebook-stranice glasati za najboljeg, kojem ide i nagrada od 10.000 kuna. Nadamo se da će nova maskota imati jednaku karizmu kao i Zagi“, rekao je za Večernji Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, te dodao da su pravila prijave dostupna na www.eug2016.com i www.studentskisport.com.

Vizualni i verbalni identitet već je osmislio Jurica Dolić, asistent na Katedri za likovnu kulturu i grafički dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a maskota bi tako morala promicati vrijednosti i moto najvećeg sportskog okupljanja u povijesti Hrvatske – “Srce vjeruje, um ostvaruje”. Okupit će se za manje od dvije godine više od 5000 studenata sportaša sa 350 sveučilišta iz cijele Europe, a natjecat će se u 21 sportu.

„Nisu zadane smjernice kako bi maskota trebala izgledati, pa ne znamo koja će biti životinja i hoće li uopće biti životinja. Očekujemo čitav niz različitih rješenja“, rekao je Dolić.

Posljednju riječ u završnom izboru maskote imati će građani. ‘Nakon prvog kruga natjecanja i primitka svih prijava do 1. studenog, deveteročlani stručni žiri izabrat će tri najbolja rješenja. Izabrana rješenja bit će predstavljena javnosti, a pobjednika će glasovanjem putem internet stranice Igara imati priliku izabrati svi građani’, kazao je Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza.