Nakon 20 godina obnovljena zračna linija Split-Beograd

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines uveo je novu sezonsku liniju Split-Beograd-Split, a na prvom letu na toj liniji od osamostaljenja Hrvatske iz glavnog grada Srbije je danas poslijepodne u splitsku zračnu luku stiglo 55 putnika.

Prije toga su iz Splita u beogradsku zračnu luku istim zrakoplovom prevezena 33 putnika. Riječ je o sezonskoj avioliniji Croatia Airlinesa koja će prometovati, kako je rečeno, do kraja rujna ove godine i to dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom.

Ovo je prvi međunarodni let na relaciji Split-Beograd u posljednih 20 godina, a zadnji je let na toj je relaciji obavljen 1991. godine JAT-ovim zrakoplovom u tadašnjoj zajedničkoj državi, posjetio je izvršni direktor Croatia Airlinesa za prodaju i marketnig Tonko Rilović po slijetanju zrakoplova Croatia Airlinesa u splitsku zračnu luku s putnicima iz Beograda.

Rilović je istaknuo kako su izravni međunarodni letovi Split-Beograd novost u ponudi Croatia Airlinesa i rezultat razvoja civilnog zračnog prometa između Hrvatske i Srbije.

Putnicima iz Dalmacije ova linija pruža najbržu prometnu povezanost s Beogradom, a građanima Srbije još će više približiti prirodne, kulturne i povijesne ljepote hrvatskog dijela Mediterana, s obzirom da let traje oko 60 minuta, kaže Rilović.

Po njegovim riječima, Croatia Airlines se odlučila za tu liniju jer Split ima potencijala i predstavlja ulaz u Dalmaciju, a najavio je mogućnost da se već 2013. godine uvede i stalna međunarodna linija Split-Beograd.

Zamjenika ravnatelja splitske zračne luke Pero Bilas je istaknuo je kako današnji, prvi let na relaciji Beograd-Split predstavlja i uvod u ovogdišnju turističku sezonu.

Splitska zračna luka ostvaruje 33 posto cjelokupnog prometa Croatia Airlinesa, a u svibnju ove godine u našoj je luci broj putnika porastao za deset posto u odnosu na lanjski svibanj, kazao je Bilas.

Prvi međunarodni let Croatia Airlinesa u redovitom međunarodnom prometu između Hrvatske i Srbije realiziran je sredinom lipnja 2011. godine, uvođenjem izravnih međunarodnih letova Croatia Airlinesa na liniji Dubrovnik-Beograd.