Nakon poraza Srbije na Kosovu neredi, u Novom Pazaru slavlje

Petoro Srba, od kojih jedan teže, ozlijeđeno je sinoć u sukobu sa Albancima na glavnom mostu na rijeci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, koji se dogodio ubrzo nakon završetka polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u košarci između Srbije i Turske, javlja Srna.

Do sukoba je došlo sinoć oko 23.00 sata kada je stotinjak Albanaca iz južnog dijela grada krenulo preko mosta u sjeverni dio Kosovske Mitrovice noseći zastave Turske i Kosova i uzvikujući “Turska,Turska – Kosovo, Kosovo”. Grupa od pedesetak Srba dočekala ih je na mostu, gdje je došlo do razmjene kamenica i pucnjave.

Ubrzo su se oglasile sirene za uzbunu iz sjevernog dijela grada poslije čega se u blizini mosta okupilo nekoliko stotina Srba koji su spriječili dalje nadiranje Albanaca iz južnog dijela grada.

Eskalaciju sukoba spriječili su pripadnici Kosovske policijske službe i Euleks policije koji su pola sata nakon izbijanja sukoba postavili jake snage na mostu i upotrebom šok bombi i suzavaca rastjerali okupljene.

Situacija se u potpunosti smirila dva sata poslije ponoći, poslije čega su na mostu ostale jake snage policije ne dozvoljavajući bilo kakav prelazak mosta.

Više stotina građana okupilo se sinoć u centru Novog Pazara, slaveći pobjedu košarkaša Turske nad ekipom Srbije. Uz petarde i turske zastave povremeno su se čuli i povici “Turska, Turska” i “Ovo je Turska”, prenosi agencija Beta.

Istovremeno je i kolona od desetak automobila sa sirenama i zastavama Turske kružila centralnim gradskim ulicama, javlja RTS.