Nakon uklanjanja spomenika u Preševu, Albanci ruše srpske spomenike na Kosovu

Nakon što je u nedjelju na jugu Srbije uklonjen sporni spomenik pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), srbijanski mediji u ponedjeljak izvješćuju da su na Kosovu srušeni ili oskvrnuti deseci srpskih nadgrobnih obilježja u nekoliko sela.

U kosovskom mjestu Goraždevac pucano je na spomenik žrtvama NATO bombardiranja, što službeni Beograd ocjenjuje kao anticivilizacijski čin.

Srbijanski premijer Ivica Dačić najoštrije je osudio rušenje srpskih groblja i povijesnih spomenika na Kosovu i upozorio međunarodne snage u pokrajini na obvezu da štite srpsko kulturno naslijeđe, a rušenje ocijenio kao ‘anticivilizacijski čin’.

Uništavanja spomenika i oskvrnuća pravoslavnih groblja osudila je i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, ocjenjujući to kao neprihvatljiv čin ‘koji se ne može trpjeti’, dok albanske stranke na Kosovu ocjenjuju da takvo ponašanje ‘nanosi štetu procesima kroz koje Kosovo prolazi’.

Na Kosovu je oskvrnuto najmanje 80 srpskih nadgrobnih spomenika, a samo na groblju u Prizrenu oštećeno ih je 50, javila je Radio-televizija Srbije.

Zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu, na Kosovu se i ranije u nedjelju dogodilo nekoliko incidenata kada su dva ‘molotovljeva koktela’ bačena na zgradu općine Kosovska Mitrovica, a policija je spriječila Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici.

Na YouTube-u pojavio se snimak rušenja spomenika borcima Drugog svetskog rata u Vitini. Službene potvrde o ovom događaju još nema, a na snimku se vidi da je ovaj događaj propraćen aplauzom brojnih prisutnih, među kojima je bilo i policajaca.