Napeto u Makedoniji: Policija suzavcem na albanske prosvjednike, 20 ozlijeđenih

skopje-neredi-2013Makedonska policija u subotu se u Skoplju sukobila s prosvjednicima albanske nacionalnosti koji su zapalili autobus i razbijali dućane drugog dana nasilja izazvanog imenovanjem bivšeg albanskog gerilca za ministra obrane.

Subotnje nasilje, u kojem je je najmanje 20 osoba ozlijeđeno a desetak osoba uhićeno, je, kako se čini, odgovor na prosvjed Makedonaca od petka zbog prošlomjesečnog imenovanja bivšeg zapovjednika gerilaca Talata Džaferija za ministra obrane.

Nekoliko stotina makedonskih Albanaca je u Skoplju zapalilo autobus, oštetilo nekolio automobila i razbijalo dućane. Policija je protiv prosvjednika uporabila suzavac i šok bombe kako bi ih rastjerala, rekao je fotograf agencije Reuters.

“Stanje je pod nadzorom. Dvanestak je osoba uhićeno dok su ostali pobjegli”, rekao je glasnogovornik policije. “Policija je na terenu i traži ostale koji su sudjelovali u nasilju. Materijalna je šteta velika”.

Džaferi je bio pripadnik albanske gerilske vojske koja se borila za veća prava i zastupljenost albanske manjine u Makedoniji, koja čini 25 posto stanovništva te zemlje.

Posredovanjem zapadnih zemalja prije više od jednog desteljeća albanski gerilci su se razoružali i ušli u politiku, a jedna od njihovih frakcija sada je u koalicijskoj vladi desničara Nikole Gruevskog.

Etničke napetosti su, međutim, nastavile tinjati u Makeodniji a dijelom ih održava i sporo napredovanje Makedonije prema članstvu u Europskoj uniji. Makedonija je talac spora s Grčkom oko imena. Grčka, čija sjeverna pokrajina nosi isto ime, od Skoplja traži promjenu imena.

No, iz straha zbog moguće nestabilnosti u zemlji koja je 2001. već bila rubu građanskog rata, Bruxelles je signalizirao da bi mogao otvoriti pristupne pregovore s Makedonijom ove godine, bez da se prvo riješi spor oko imena.