Ne budite Hrvati za pokazivanje

Ni u kojem slučaju Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, predsjednici HDZ-a 1990 i HSP-a BiH ne bi smjeli pristati na sudjelovanje u vlasti na državnoj i federalnoj razini na uštrb Dragana Čovića i njegova HDZ-a BiH. Bilo bi to pogubno za Hrvate u BiH ali i za stranke koje predstavljaju.

Unatoč slatkorječivosti Zlatka Lagumdžije i njegova SDP-a, koji sada Ljubića i Jurišića nastoji prikazati kao ”realnu Hrvatsku politiku u BiH”, čelnicu dviju stranaka nikako ne smiju iskoristiti mrvice sa stola koje im daje ”lider socijaldemokrata” i pristati na formiranje vlasti bez Čovićeva HDZ-a BiH.

Bila bi to konačna izdaja vođenja politike kroz moralna načela i principe u što se zaklinje (pogotovo) Ljubić ali i Jurišić. Ukoliko bi njih dvojica pristala na sudjelovanje u vlasti bez Čovića, onda bi to značilo kako pristaju biti Lagumdžijini Hrvati za pokazivanje javnosti.

Na njima je dvojici sada da pokažu jesu li zreli političari ili ne. Činjenica je, jednostavno, da je Čovićev HDZ dobio preko 60 posto glasova hrvatskoga biračkog tijela u BiH. To nitko ne smije zanemariti. Ovdje ne želimo govoriti o tome je li narod, glasujući za HDZ BiH, ispravno izabrao ili ne. Uostalom, izbor birača nitko nema pravo kritizirati, no brojke su na Čovićevoj strani i nitko mu to ne može osporiti.

Ukoliko bi se, dakle, vlast formirala bez Čovića to bi značilo, nakon ”fenomena Komšić”, daljnje negiranje političke volje hrvatskoga naroda. Isto tako, Ljubić i Jurišić moraju pokazati političku kulturu i napokon priznati da su izgubili izbore. Ulaskom u vlast na uštrb HDZ-a BiH izdali bi načela u koja se zaklinju, te bi i sami sudjelovali u negiranju volje hrvatskoga naroda u BiH. Ukoliko bi, dakle, Ljubić i Jurišić negirali političku volju hrvatskoga naroda, onda ne bismo mogli očekivati ni od Bošnjaka, ni od Srba da je poštuju.

Također, Ljubić i Jurišić moraju postati i svjesni zamke koja se plasira kroz medije koje kontrolira SDP. Naime, tvrdi se kako je SDP apsolutni pobjednik izbora, što jednostavno nije točno. SDP nije ostvarila apsolutno nikakav rezultat u Republici Srpskoj, kao ni u županijama Federacije gdje su Hrvati u većini.

Osvojili su relativnu većinu glasova u područjima gdje je su Bošnjaci većina jer su obećavali 100 posto BiH, u stilu Harisa Silajdžića od prije četiri godine. Kako Silajdžić kroz prethodne četiri godine nije ostvario tih 100 posto BiH, na njegovo mjesto je došao Lagumdžija sa svojim SDP-om.

Politika u BiH se napokon mora početi voditi na dosljednim načelima i one stranke koje vode takvu politiku zasigurno će biti nagrađene na izborima. Ljubić je tu već jednom iznevjerio birače. Podsjećamo kako je upravo Ljubić 2006. godine potukao Čovića obaranjem travanjskog paketa ustavnih promjena koji je išao na štetu Hrvatima. Kasnije je promijenio politku, počeo kalkulirati i na posljednjim je izborima postao gubitnikom.

Ukoliko nastavi s kalkulacijama, od njegove stranke neće ostati ništa, a on osobno će ostati zapamćen samo kao sitni političarčić koji se prodao za fotelju. Isto vrijedi i za Jurišića. [Jurica Gudelj / bitno.ba]