Ni 19 godina nakon zločina u Bijeljini nije podignuta nijedna optužnica

Prošlo je 19 godina od velikog zločina nad civilima Bijeljine početkom travnja 1992. godine, a još nitko nije osuđen. Nijedna optužnica nije podignuta zbog stotina ubijenih, protjerivanja 35.000 ljudi, istjerivanja s posla, terora i zastrašivanja, pljački i silovanja, odvođenja u logore, zbog rušenja džamija, piše današnje “Oslobođenje” u izvješću s jučerašnje konferencije za novinare koju je u Bijeljini organizovao tamošnji Preporod, u znak sjećanja na 2. travnja 1992., dan kada su Arkanovi tigrovi počeli etnički čistiti ovaj grad.

“Za Okružno tužiteljstvo u Bijeljini i glavnog tužitelja Novaka Kovačevića, za političare i novinare, za javno mnijenje nitko nije kriv za tolike zločine, i zločinci mogu nastaviti mirno živjeti u Bijeljini i širom RS-a”, kazao je Jusuf Trbić, predsjednik Preporoda u Bijeljini.

“Prošo je 19 godina, nijedna optužnica nije podignuta, osim jedne za slučaj dvostrukog silovanja. Za zločine nad bijeljinskim civilima nitko nije odgovarao. Umjesto toga, naše Okružno tužiteljstvo na čelu s tužiteljom Novakom Kovačevićem stavlja na liste Bošnjake i njih procesuira”, izjavio je Trbić.

Kako je izvjestila Federalna televizija, uprkos pokušajima “Preporoda” da se izgradi spomen-ploču ubijenim civilima Bijeljine, kao i da se promijene nazivi ulica koji vrijeđaju Bošnjake, do danas po tom pitanju ništa nije urađeno.

“U Bijeljinu je uoči 1. travnja došla jedinica Specijalne policije Srbije na čelu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Jedna bijeljinska ulica u koju je ta vojna formacija došla i danas nosi ime Srpske dobrovoljačke garde, Arkanove garde, što je prava civilizacijska sramota ovog grada i ovog kraja”, ogorčen je Trbić.