Ljubić: Ako se dokaže da je vlast u FBiH zakonita, napuštam politiku

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da će napustiti politiku ako pravnici Vijeća Europe dokažu da je vlast u Federaciji BiH zakonita. Po njegovim riječima, BiH je sada u najdubljoj krizi poslije Daytona – na djelu je fundamentalno nerazumijevanje, te uporno zanemarivanje konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

“Neka pravnici Vijeća Europe provjere da li je vlast u FBiH zakonita, ako dokažu da jest, napuštam politiku”, izjavio je Ljubić za TV1. Ustvrdio je također da je jedino rješenje za trenutnu situaciju novo biranje vlasti.

“Jedini izlaz je prihvatiti odluku Centralne izborne komisije BiH, te krenuti u sazivanje Doma naroda”, rekao je Ljubić i dodao da SDP BiH pokušava podijeliti zemlju na dva dijela, jer smatra Republiku Srpsku nedodirljivom.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice, Ljubić je rekao da su razmišljanja njenih predstavnika bazirana na tome kako prevladati krizu za vrijeme njihovog mandata, dok se HDZ 1990 trudi djelovati razmišljajući o tome kako će biti narodu za 50 godina.