Nikola Petković izabran za predsjednika Hrvatskog društva pisaca

Nikola Petković, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije riječkoga Filozofskog fakulteta, novi je predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Na tu je dužnost izabran na izbornoj skupštini tog društva, i to na mandat od četiri godine, u drugom krugu glasovanja pobijedio svog protukandidata Branka Maleša.

Novoizabrani predsjednik HDP-a, koji će na toj dužnosti naslijediti Velimira Viskovića, izjavio je kako su četiri godine mandata jako malo vremena ako se želi ostvariti barem polovica onoga što su svi skupa planirali.

Upitan o planovima, rekao je da bi trebalo inzistirati na realiziranju programa Roberta Perišića o stipendiji piscima te da će njegov protukandidat Maleš imati puni prostor da radi na ostvarenju svoje ideje o donošenju zakona o knjizi i osnivanju centra za knjigu.

“Nenad Popović osniva ogranak u Istri i radit ćemo na osnivanju ogranaka”, rekao je Petković te istaknuo kako će raditi na tome da se HDP dodatno financira iz pretpristupnih fondova EU-a.

Za potpredsjednika HDP-a izabran je Robert Perišić, za potpredsjednika za međunarodnu suradnju Dražen Katunarić, a za glavnu tajnicu Ana Brnardić.

U Upravni odbor HDP-a izabrani su dosadašnji predsjednik Velimir Visković te Renato Baretić, Daša Drndić, Zoran Ferić, Mani Gotovac, Damir Karakaš, Jadranka Pintarić, Olja Savičević Ivančević i Slobodan Šnajder.

Nikola Petković rođen je 1962. u Rijeci, studij filozofije i komparativne književnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je 1996. na Teksaškom sveučilištu u Austinu.

Od 1987. do 1990. bio je zaposlen kao mlađi stručni suradnik u tadašnjem Jugoslavenskom leksikografskom zavodu “Miroslav Krleža”, gdje je radio na enciklopediji Krležijani. Nakon obrane doktorata 1996. zapošljava se kao predavač na Odsjeku za anglistiku University of Texas Pan American, gdje nastavlja predavati svjetsku književnost, teoriju književnosti i stvaralačko pisanje.

Od 2000. docent je na Odsjeku za anglistiku i filozofiju pri Stephen F. Austin State University u Nacogdochesu u Texasu. Predaje kolegije iz teorije književnosti, retorike, filmologije, kulturologije i stvaralačkog pisanja. Od jeseni 1993. izvanredni je profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Objavio je sljedeće knjige: Srednja Europa:zbilja, mit, utopija/ A Central Europe of Our own (dvojezično izdanje) Rijeka; Mozak od 2 marke, Rijeka 2001; Las Regiones Perdidas (Poems; Bibliophile edition), LaNana Creek Press: Nacogdoches, TX, 2001. Dan na bijelu hljebu (pjesme) Zagreb, 2001. Priče iz davnine. (roman)Zagreb:1989. Melodije Istre i Kvarnera. Rijeka, 1989., Vile i vilenjaci, Zagreb, 1984.

Prevodi prozna djela s engleskog i španjolskog.