Nobelova nagrada za mir pripala Europskoj uniji

Nobelova nagrade za mir ove je godine dodijeljena Europskoj uniji. Iz Odbora za dodjelu nagrade je obrazloženo kako je EU nagradu dobila “zato što više od šest desetljeća doprinosi miru i pomirenju, demokraciji i ljudskim pravima u Europi”.

Na pitanje tko će primiti nagradu, Thorbjoern Jagland, predsjednik Odbora, kazao je kako je to na Europskoj uniji da odluči.

Europska unija je zaslužila nagradu za svoju povijesnu ulogu u ujedinjenju kontinenta, te za ulogu u širenju stabilnosti na bivše komunističke države nakon pada Berlinskog zida 1989., pojašnjeno je u odluci.

“EU i njezini prethodnici doprinose već šest desetljeća promidžbi mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi”, rekao je u Jagland.

Nagrada vrijedna 1,2 milijuna dolara bit će dodijeljena u Oslu 10. prosinca.

Prvi je priopćenjem reagirao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. “Velika je čast da je Europska unija ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Nobelova nagrada je za sve građane EU-a. Mi u Europskom parlamentu duboko smo ganuti. Europska unija je ujedinila kontinent mirnim sredstvima, ujedinila je zaklete neprijatelje. Taj povijesni čin ponovnog ujedinjenja s pravom je prepoznat”, rekao je Schulz.

Schulz ističe da nekoliko zemalja svojom slobodnom voljom pregovara o ulasku u EU, što pokazuje da je ona i dalje magnet za stabilnost, prosperitet i demokraciju.

“EU-ova načela i vrijednosti pomirenja mogu poslužiti kao nadahnuće za ostale regije u svijetu. Od Balkana do Kavkaza, EU služi kao svjetionik za demokraciju i pomirenje”, kaže Schulz.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je kako je Nobelova nagrada za mir velika čast za Europsku uniju. “Opravdano je to priznanje za jedinstven projekt koji djeluje za dobrobit svojih građana, kao i za dobrobit svijeta”, kazao je Baroso.