Novi prosvjedi u Sloveniji: Najavljuje se "prvi svenarodni ustanak"

Skupine organizirane preko Facebooka danas će se u Sloveniji održati novi javni prosvjedi, kojim izražavaju nezadovoljstvo političkim elitama. Današnji prosvjed organizatori najavljuju kao “prvi svenarodni ustanak”.

U protekla četiri tjedna prosvjedi su održani u dvadesetak gradova, a najveći su bili u Mariboru i Ljubljani, gdje je i za danas najavljeno najviše prosvjednika.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da su manifestacije protiv vlada u demokratskim zemljama normalne, ali da proteste u Sloveniji usmjerava stara ljevica koja želi destabilizirati njegovu vladu i koja je nezadovoljna što je na predsjedničkim izborima pobijedio Borut Pahor koji se slaže s njezinim stabilizacijskim mjerama.

Zbog javnih prosvjeda odgođena je svečana sjednica parlamenta u povodu državnog praznika Samostalnosti i jedinstva pa će se ona umjesto u petak održati u subotu 22. prosinca, potvrdio je predsjednik parlamenta Gregor Virant. Na istoj će sjednici prisegnuti i novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor.