Novinarske udruge očekuju javnu ispriku Ganića i Vlajkija

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne napade na novinare koji su se dogodili tijekom izvještavanja s nedjeljnih događaja u Banja Luci i Sarajevu, priopćeno je danas.

“Na redovnoj sesiji Kruga 99 iz Sarajeva, na kojoj je bilo riječi o uhićenju generala Jovana Divjaka, dr. Ejup Ganić je grubo izvrijeđao Branku Kusmuk, novinarku RTRS-a, koja ga je pitala o zločinu počinjenom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. svibnja 1992. i pritom joj poručio da se ‘oslobodi četništva’.

Istovremeno, u Banjoj Luci je dr. Emil Vlajki, potpredsjednik Republike Srpske, pokušao spriječiti novinare da postavljaju pitanja i uzimaju izjave od njegovog prethodnika na toj funkciji Ivana Tomljenovića, a nakon okončanja trodnevnog znanstvenog skupa pod nazivom ‘Hrvati u BiH danas’.

Ponašanje dr. Ganića i dr. Vlajkija prema novinarima nedopustiv su čin miješanja u obavljanje novinarske profesije i atak na pravo novinara na slobodan i dostojanstven rad.

Dijeljenje lekcija novinarima o tome kako trebaju raditi, kakva pitanja postavljati ili koje sugovornike mogu pitati o aktualnim događajima a koje ne, praksa je nedemokratskih društava i država u kojima se osobni interesi i trenutni politički ciljevi pretpostavljaju pravu na slobodu izražavanja”, navedeno je u priopćenju za javnost Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Njih posebno zabrinjava što su ovog puta dva sveučilišna profesora s akademskim karijerama i dugim iskustvom u javnoj komunikaciji na neočekivano prizeman način napali na novinarske slobode, stoji dalje u priopćenju.

“Najmanje što se od dr. Ganića i dr. Vlajkija u ovom trenutku očekuje jest javna isprika novinarki RTRS-a i svim novinarima koji su pratili skup u Banjoj Luci.

Činom ispike pokazali bi da su spremni prihvatiti svoju grešku i boriti se za demokratske vrijednosti u bh. društvu i državi, koje su više puta spominjane na rečenim skupovima u Sarajevu i Banjoj Luci”, ističe Upravni odbor Udruženja BH novinari.