Održan je 19. festival tamburaške glazbe “Šokačke pisme” u Županji

Foto: Croatia Records

U nedjelju, 2. lipnja, održan je 19. festival tamburaške glazbe “Šokačke pisme” u Županji. Festival je popraćen dvostrukim CD izdanjem na kojem se nalazi 28 novih pjesama.

Damir Bačić, kao umjetnički ravnatelj festivala i ove je godine istaknuo da na “Županji” mogu nastupiti tamburaški sastavi i solisti koji u svojoj produkciji ne koriste nikakve druge instrumente osim tambura ili pokoje violine. Dakle, radi se o glazbenom događaju na kojem se izvode klasične tamburaške pjesme rađene po modelu starih šokačkih pisama pisanih u duhu slavonske tradicionalne pjesme.

Na ovogodišnjem izdanju festivala, Priznanje za poseban doprinos u očuvanju tradicijske kulture i šokačke baštine Glazbeni festival “Šokačke pisme” odlučio je posthumno dodijeliti jednom od svojih najvrijednijih članova, Ivici Ivi Oršoliću.

Na temelju glasanja radio postaja koje u svojem programu emitiraju pjesme s festivala, dodijeljene su i nagrade za najslušanije pjesme s prošlogodišnjih 18. “Šokačkih pisama”, pa je tako priznanje za pjesmu festivala odnijela “Leti pjesmo” autora Ivice Plivelića u izvedbi Ivana Štivića. Druga najslušanija pjesma festivala bila je “Nema stani, samo kreni”, autora Stjepana Rudinskog i Gorana Ivanovića-Laca u izvedbi tamburaškog sastava Šokci, dok je treća najslušanija pjesma festivala “Dragi moj stari” (Šima Jovanovac – Željko Krznarić – Branimir Jovanovac / Kruno Dražić) u izvedbi Šime Jovanovca.

Na ovogodišnjem su festivalu nastupili neki od naših najpopularnijih izvođača tamburaške glazbe poput Šime Jovanovca, Stjepana Jeršeka Štefa, Marija Vestića, Slavonskih dukata, Berde Banda, TS Ravnice, Satira, pa sve do novih i mlađih tamburaških sastava i solista poput Begeša, D-mola, Savskih valova, TS Evergreena, Sanje Hajduković, Krune Golubičića i drugih.

Glazbeni festival “Šokačke pisme” nastao je u siječnju 2006. godine na inicijativu županjskih autora. Među njima su bili Mario Vestić, Krešimir Stipa Bogutovac, Ilija Nikolić, Stanislav Oršolić, Josip Maričić, Karlo Oršolić, Damir Bačić, Josip Kobašević, Šima Jovanovac i Branimir Jovanovac. Najvažniji razlog pokretanja festivala je očuvanje i predstavljanje glazbene baštine koja se njeguje u panonskoj ravnici, među žiteljima Slavonije, Baranje, Srijema, Banata i Bačke.

Nema sumnje da će ovaj hvalevrijedan festival nastaviti s radom i postojanjem te da će se dogodine na jubilarnom, dvadestom festivalskom izdanju naći još jako puno dobrih novoskladanih tamburaških pjesama koje će upravo na “Županji” naći put do svoje vjerne publike.