OHR: Imenujući suce Ustavnog suda, B. Krišto je prekršila Ustav

Uprkos tvrdnjama da je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, zajedno sa potpredsjednicima, djelovala u skladu sa Ustavom Federacije BiH, odluka od 3. februara 2011. godine o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH krši Ustav Federacije po dva osnova, stajalište je OHR-a.

“Ovom odlukom predsjednica Federacije je, uz pristanak dva potpredsjednika, zaobišla ustavnu i zakonsku ulogu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i svela ulogu Parlamenta Federacije na formalni čin objavljivanja odluke u Službenom glasniku”, danas je izjavio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ustav Federacije BiH, priopćava OHR, eksplicitno navodi da predsjednik Federacije predlaže kandidate za Ustavni sud s liste kandidata koju utvrđuje Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće. I 2008. godine, kao i danas, predsjednica i potpredsjednici Federacije ignorirali su činjenicu da jedna od imenovanih osoba nije bila na listi kandidata koju je utvrdilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće.

Uloga Visokog skog i tužiteljskog vijeća je da osigura imenovanje samo onih koji su pogodni za obavljanje funkcije u Ustavnom sudu Federacije BiH. Dom naroda Federacije BiH prihvatio je ovaj stav 2009. godine kada je odbacio prethodne pokušaje predsjednice Federacije da imenuje suce Ustavnog suda izvan ustavnog i zakonskog okvira, podsjeća OHR.

Od 2009. godine, predsjednica Federacije nije imenovala suce u Ustavni sud Federacije BiH, time ostavljajući Vijeće Ustavnog suda za zaštitu nacionalnog interesa nepopunjenim više od dvije godine. Zbog ove činjenice, niti jedan konstitutivni narod u Federaciji BiH nije mogao dobiti odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, ne samo u vezi sa zakonima Federacije BiH nego i kantona i Grada Mostara.

Donošenjem ove odluke, predsjednica i potpredsjednici u potpunosti su zaobišli ulogu Parlamenta, tvrdi OHR te objašnjava: “U njihovoj odluci se navodi da imenovanje stupa na snagu danom donošenja odluke. U Ustavu Federacije BiH se, međutim, jasno navodi da je za svako imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH potrebna saglasnost Doma naroda FBiH.”

“Ovo je očito kršenje Ustava Federacije BiH”, izjavio je visoki predstavnik. “Sada je vrijeme da Predsjedništvo Federacije BiH postupi u skladu s Ustavom i vladavinom prava – stoga očekujem od njih da ponište ovu odluku i osiguraju da se imenovanja u Ustavni sud FBiH provedu u skladu sa Ustavom i zakonom”, zaključio je Inzko.