SAD podupire BiH s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica podržat će svaki kompromis unutar Bosne i Hercegovine koji će sadašnje ustavno uređenje učiniti djelotvornijim, ali smatraju da treći entitet nije dobro rješenje, izjavio je u utorak u Bruxellesu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Evropu Thomas Countryman.

“Daytonski sporazum nije samo okončao rat, on je središnji dio dogovora koji je omogućio postojanje BiH do sada. Kao i u svim zemljama na svijetu ustavi evoluiraju s vremenom i nije na SAD-u da kaže što treba biti promijenjeno. Mi podupiremo središnji koncept Daytona s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda i ako ta dva entiteta i tri konstitutivna naroda nađu načina da učine ustav djelotvornijim, onda će imati potporu međunarodne zajednice”, rekao je Countryman, koji u Bruxellesu razgovara o stanju u jugoistočnoj Evropi s dužnosnicima Evropske unije, a nakon toga će se uputiti u posjetu Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Countryman je rekao da “treći entitet u BiH nije rješenje ni za šta, jer Bosni i Hercegovini ne treba složenija vlada s većim mogućnostima sprečavanja djelovanja, nego joj treba djelotvornija vlada s većim sposobnostima za donošenje odluka”. Posebno je istaknuo da BiH treba postati “funkcionalnija, a ne centraliziranija država”.

Countryman se nije želio upuštati u komentiranja stranačkih pregovora za formiranje vlade u BiH ni u ocjene da su bosanskohercegovački Hrvati neravnopravni u odnosu na dva druga naroda, prenijela je Hina.

“Za nekoga ko želi biti zrela demokracija nije od pomoći da SAD, EU ili neko drugi podupre stranačku procjenu da su jedni građani drugog reda ili procjenu druge stranke da nisu. Nažalost, mislim da su svi građani BiH danas građani drugog reda”, rekao je Countryman.