OHR predlaže da "platformaši" dobiju jedno hrvatsko ministarstvo

Ni sastanak na najvišoj stranačkoj razini nije donio napredak u pregovorima o foriranju vlasti u Federaciji BiH. Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović i Božo Ljubić, predsjednici SDA, SDP-a BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, u utorak oko 21 sat napustili su zgradu OHR-a bez ikakvog dogovora, ček i bez dogovora o tome hoće li se sutra ponovo sastati.

Božo Ljubić je, doduše, ostavio otvorenom takvu mogućnost, naglašavajući u izjavi novinarima kako sigurno zna “da tijekom sutrašnjeg sastanka neće biti trgovine dostojanstvom hrvatskog naroda”.

Dragan Čović je, rekavši da dva HDZ-a i stranke potpisnice platforme imaju različite stavove, istaknuo kako njegova stranka čini sve vlast u FBiH bude forimara, ali da će inzistirati na tome da hrvatskom narodu pripadnu sve pozicije zagarantovane Ustavom. “Strpljivo smo danas pokušali razgovarati”, rekao je Čović, ističući da predstavlja partiju koja je dobila više od 60 odsto podrške hrvatskog naroda u BiH.

Zajedničkom sastanku stranačkih lidera sa predstavncima OHR-a, koji je počeo u 16 sati, prethodili su odvojeni susreti s predsjednicima stranaka.

SDA je, prema Tihićevim riječima, prihvatio prijedlog međunarodne zajednice da četiri hrvatske ministarske pozicije u federalnoj Vladi pripadnu bloku dva HDZ-a, a jedna hrvatska ministarska pozicija strankama potpisnicama platforme, na čelu sa SDP-om.

“Kada je riječ o hrvatskim pozicijama u Vijeću ministara međunarodna zajednica predlaže da dvije pozicije pripadnu HDZ-u, a jedna potpisnicama platforme, s tim da mjesto predsjedavajućeg Vijeća pripadne HDZ-u”, rekao je Tihić.

Zlatko Lagumdžija izjavio je da današnji sastanak predstavlja veliki pomak s obzirom da se došlo do programskog dokumenta koji sadrži ključne elemente SDP-ove platforme. Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je, kada je riječ o pozicijama u vlasti, predložila kompromisni prijedlog, koji ide ispod ranijeg prijedloga lidera SDA Sulejmana Tihića.

“Za SDP nije problem više jedno ili dva ministarska mjesta, ali HDZ-ovi traže apsolutno sve hrvatske pozicije i na nivou Federacije i na nivou BiH”, naglasio je Lagumdžija, dodajući da je prijedlog međunarodne zajednice na granici podnošljivosti.

Ove izjave potvrdile su ranije neslužbene informacije da je postignut načelni dogovor o programskim ciljevima nove vlasti te da su ključna neslaganja vezana uz podjelu pozicija u izvršnoj vlasti.

Cijelu priču danas je dodatno zakomplicirao Milorad Didik, predsjednik RS-a i SNSD-a, izjavivši kako očekuje jedno ministarsko mjesto za svoju stranku u federalnoj Vladi, i to na osnovu, kako je rekao, dogovora sa HDZ-om, čiji je član Davor Čordaš na čelu resora za izbjeglice u Vladi RS-a.