Nakon havarija u Japanu kraj “renesanse nuklearne energije”?

Nesreće u tri japanske nuklearke navele su zemlje diljem svijeta da preispitaju sigurnosne mjere u vlastitim objektima te vrste te razmotre već usvojene planove o gradnji novih nuklearnih centrala.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je nakon potresa i tsunamija koji su u Japanu oštetili tri nuklearna reaktora, da će Berlin započeti tromjesečnu analizu rada 17 njemačkih nuklearnih centrala. Ovi su objekti trebali biti zatvoreni do 2021, no vlada kancelarke Merkel prošle je godine najavila da će one biti funkcionalne još barem 12 godina.

“Znamo koliko su naše nuklearke sigurne. Također, istina je i to da ne možemo ignorirati njihovu važnost. Jer, mi smo najveća europska ekonomija, a želimo imati i odlučnu ekološku politiku, u vezi klimatskih promjena” – rekla je nedavno kancelarka Merkel.

Švicarska je nakon potresa u Japanu odgodila službeno davanje dozvole za gradnju tri nuklearke – kako bi se sigurnosna problematika još bolje analizirala. Indija je najavila inspekciju svih svojih nuklearnih postrojenja, kako bi se preispitale sigurnosne mjere u njima. Kineska je vlada priopćila da je Peking odlučan ‘naučiti lekcije iz Japana’, ali je također rečeno da se neće mijenjati tamošnji planovi o gradnji novih nuklearnih centrala.

Stručnjaci očekuju da će nesreće u japanskim nuklearnim centralama, do kojih je došlo nakon prošlotjednog razornog potresa, utjecati na – kako su rekli – ‘renesansu nuklearne energije’, koja je očita posljednjih godina. Procjenjuje se da se u ovom trenutku – najviše u Aziji – gradi ili se planira gradnja 155 nuklearki.

Direktor Agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju Yukija Amano međutim smatra da je prerano za prognoze o utjecaju krize u Japanu na ovu industrijsku granu: “Po mom mišljenju, ovdje se ne radi o nesreći koja bi bila rezultat pogreške u projektiranju centrala ili ljudske greške. Radi se o prirodnoj katastrofi bez presedana.”

Amano je naglasio da situacija u Japanu ne može negirati činjenicu da svijet treba stabilan izvor čiste energije, kako bi se ublažile klimatske promjene.

No, australska premijerka Julia Gillard izjavila je da njezina zemlja ima dovoljne alternativne izvore te da joj nije potrebna nuklearna energija. U Sjedinjenim Državama nuklearka nije izgrađena od 1979., kada se dogodila nesreća u jednoj nuklearki u Pennsylvaniji.

Zamjenik američkog ministra energetike Daniel Poneman izjavio je da postojeće nuklearke zadovoljavaju petinu američkih energetskih potreba. One su – dodao je Poneman – sastavni dio američke orijentacije prema čistim izvorima energije: “Smatramo da će nuklearna energija i u budućnosti imati važno mjesto u orijentaciji koja izbjegava emisiju ugljičnog dioksida. Ali, budite sigurni da ćemo sigurnost nuklearnih centrala smatrati svojim glavnim prioritetom.”

Predsjednik Barack Obama je na početku svog mandata najavio orijentaciju na nuklearnu energiju. Administracija je – barem do sada – bila spremna zajamčiti milijarde dolara kao polog zajmovima za gradnju novih nuklearki.

Međutim, Ellen Vancko iz nevladine znanstvene udruge Union of Concerned Scientists smatra da će problemi s nuklearkama u Japanu samo pogoršati izglede da se nove centrale grade u Americi: “Nuklearni je sektor u Americi imao velikih problema i prije potresa i tsunamija u Japanu. Gradnja tih centrala je sve skuplja. Za tu vrstu energije ima sve manje interesa, jer je prirodni plin razmjerno jeftin.”

Ellen Vancko očekuje da će nesreće u japanskim nuklearnim centralama navesti američke vlasti da u svim takvim postrojenjima u Sjedinjenim Državama provedu nove sigurnosne provjere.

Nuklearna energija je važna komponenta energetske proizvodnje u Sjedinjenim Državama, na nju otpada oko 10 posto električne energije koja se proizvodi u zemlji. Međutim, eksplozije u oštećenim japanskim atomskim reaktorima, dok dužnosnici vode bitku s vremenom da se spriječi topljenje jezgre, potakle su obnovljenu raspravu u Sjedinjenim Državama o sigurnosti nuklearne energije. Pojavljujući se na brifiranju za novinare u Bijeloj kući predsjednik američkog Povjerenstva za nuklearnu regulativu Gregory Jaczko rekao je da zbog udaljenosti postoji vrlo mala šansa da bi opasna radijacija iz japanskog oštećenog reaktora mogla doći do Havaja ili američke pacifičke obale.

Međutim, novinari su tražili da odgovori na pitanje u kojem će opsegu situacija u Japanu promijeniti razmišljanje administracije predsjednika Obame o sigurnosti nuklearnih elektrana koje su u pogonu u Sjedinjenim Državama. “Ono što vam mogu reći jest da imamo vrlo snažan program sigurnosti na snazi koji se bavi seizmičkim događajima koji bi se mogli dogoditi na bilo kojem nuklearnom postrojenju u ovoj zemlji. Kad prođemo kroz ovu neposrednu krizu, gdje još uvijek pružamo podršku Japancima, prikupit ćemo informacije o konkretnim pojedinostima tog događaja. Ali u ovom trenutku ne želim previše spekulirati o tome što su bili relevantni faktori”.

Gospodin Jaczko je nazvao situaciju u Japanu “ozbiljnom”, dodavši kako su američki reaktori izgrađeni tako da mogu izdržati potres i tsunami. Zamjenik ministra energetike Daniel Poneman rekao je da će američki dužnosnici uzeti u obzir informacije koje dolaze iz Japana, ali da neće doći do trenutne promjene u američkoj energetskoj politici. “Nastavit ćemo uzimati u obzir sve ono što saznamo, od stvari koje su se dogodile, od hipotetskih situacija koje možemo zamisliti. Nema u tome ničeg novog. To je stvar kontinuiranog pristupa našem vlastitom razvoju i našim energetskim resursima”.

Predsjednik Obama je rekao da će Sjedinjene Države zajedno s drugim zemljama stajati uz Japan i osigurati pomoć koja mu je potrebna da se nosi s posljedicama potresa, tsunamija i nuklearne situacije. Ovu izjavu predsjednik je dao u Ovalnom uredu nakon susreta s danskim premijerom Larsom Loekkeom Rasmussenom. “U bliskom sam kontaktu s premijerom Kanom. I naše ekipe tijesno surađuju, kao i naša vojska u toj regiji, tako da očekujemo da se ta suradnja nastavi dok se ne postigne određena stabilizacija situacije”.

Predsjednik nije spomenuo raspravu koja se vodi u Sjedinjenim Državama a do koje je došlo nakon događaja u Japanu. Govorio je uopćenim rječnikom o potrebi Sjedinjenih Država da se kreću prema energetskoj neovisnosti.

Predsjednik Povjerenstva za nuklearnu regulativu Jaczko rekao je novinarima da su američki stručnjaci u Tokyju kako bi pomogli svojim japanskim kolegama da se nose s oštećenim reaktorima. Na pitanje može li se situacija još pogoršati, odbio je odgovoriti. Međutim, rekao je da je Japan tehnički i nuklearno napredna zemlja sa značajnim resursima.

Izvor: Glas Amerike