Pad američkog kreditnog rejtinga srušio svjetske burze

Pad američkog kreditnog rejtinga i strahovanja da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo opet povući svijet u novu recesiju prouzročiti su potrese na svim svjetskim burzama. Američke su burze u ponedjeljak trgovanje dionicama otvorile s minusima, pa je S&P 500 indeks gubio 2,3 posto, a Nasdaq 2,5 posto. Samo tijekom kolovoza S&P indeks izgubio je više od sedam posto vrijednosti.

Pad su u ponedjeljak zabilježile i najvažnije europske burze: nakon 15.30 sati londonski FTSE 100 indeks gubio je 2,2 posto, a frankfurtski DAX tri posto. Pariški CAC pao je za gotovo dva posto.

Bijeg iz dionica ulagače je potjerao u robe, ponajprije u zlato. Cijena te plemenite kovine u ponedjeljak je dosegnula novu rekordnu razinu od 1700 dolara za uncu.

Neki analitičari drže da je toliki pad burzovnih indeksa u posljednjih nekoliko dana potpuno neopravdan jer se u globalnom gospodarstvu ništa radikalno nije dogodilo. Iako je SAD izgubio prvorazredni rejting AAA, novi koji mu je dodijeljnjen AA+ ne čini američke obveznice znatno rizičnijima. No, ugledni svjetski ekonomisti poput Nouriela Roubinija ne biraju riječi kad govore o odluci agencije Standar&Poor’s da snizi američki rejting.

»Pogrešnom odlukom Standard&Poor’sa da snizi rejting SAD-u u doba tako velikih tržišnih turbulencija i gospodarske slabosti samo se povećavaju šanse od recesije s dvostrukim dnom i još većim proračunskim deficitima. Možemo li izbjeći još jednu tešku recesiju? To bi se jednostavno moglo pokazati nemogućom misijom«, piše Roubini u Financial Timesu.

No, da stvar bude gora, putem S&P-a namjerava krenuti i druga agencija iz velikog trojca, Moody’s. Ta je agencija ponovila u ponedjeljak upozorenje da bi mogla sniziti rejting SAD-a prije 2013. u slučaju znatno pogoršanih fiskalnih ili gospodarskih prognoza. U Moody’su napominju da će njihova odluka od 2. kolovoza o potvrđivanju važećeg američkog rejtinga ostati na snazi pod uvjetom da Washington dodatno sreže potrošnju.

S obzirom na sve glasnije bojazni o novoj recesiji, ulagače u ponedjeljak nije uspio smiriti ni potez Europske središnje banke (ECB) od nedjelje kojim je intervenirala na tržištima obveznica, proširivši program kupnje obveznica i na one španjolske i talijanske. Taj je potez ograničio gubitke na tržištima rubnih članica eurozone. Tako je španjolski IBEX bio u plusu 0,5 posto dok je talijanski FTSE MIB oslabio blagih 0,1 posto.