Paljenjem 1366 svijeća obilježen Dan sjećanja na ramske žrtve

U povodu 70. obljetnice stradanja Ramljaka, jučer je ispred Ramskog križa i spomen obilježja s imenima poginulih zapaljeno 1366 svijeća kao znak sjećanja na žrtve iz 2. svjetskog rata i poraća.

Listopad je u ramsku povijest upisan kao mjesec u kojem je Rama i hrvatski narod najteže stradavao. Počevši od vremena turske vladavine do Drugog svjetskog rata, pa na koncu i ovog zadnjeg, Domovinskog.

Rama je stoljećima bila meta raznih osvajača, a kao posljedicu toga, doživljavala je česta stradanja, progone i selidbe.

Uz česta razaranja i paljevine, stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji “Alfa” u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove.

Svake godine, druge nedjelje u listopadu, dvorište samostana na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529. Uz suslavlje svećenika iz svih ramskih župa, sv. misu predvodio je i pod njom propovijedao prof. dr. Mile Babič.

Nakon sv. mise, pred pločama s imenima pobijenih, izrečena je molitva za pokojne – opijelo,

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da žrtve nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Izvor: rama-prozor.info