Papa ganut pokušajima "miniranja mirovnog suživota" u Egiptu

Dramatično stanje kršćana u Egiptu ražalostilo je i zabrinulo cijelu kršćansku zajednicu. Papa Benedikt XVI., duboko ganut tim pokušajima “miniranja mirovnog suživota” uputio je na općoj audijenciji s tridesetak tisuća hodočasnika u Vatikanu poziv građanskim i vjerskim vlastima da uznastoje u zemlji uspostaviti poštovanja ljudskih prava sviju, a napose manjina, jer će to pomoći postizanja nacionalnog jedinstva.

Sveti Otac izrazio je bliskost obiteljima stradalih i cijelom egipatskom narodu, koji je teško pogođen pokušajima miniranja mirovnog suživota njegovih zajednica, bitnog za očuvanje jedinstva neophodnog u ovom tranzicijskom trenutku.

Vjernicima je preporučio da se mole kako bi egipatsko društvo moglo uživati stvarni mir, koji se temelji na pravdi, na poštovanju sloboda i dostojanstva svakog građanina.

Oglasili su se i biskupi latinskog obreda s područja arapskih zemalja, koji ovih dana zasjedaju u Vatikanu, prenosi Osservatore Romano. Biskupi su istaknuli da kršćani na Bliskom istoku strahuju, svakodnevno izloženi nasiljima, bez ikakve zaštite.

Neki smatraju da pod okriljem vojske i policije djeluju paravojne jedinice razbojnika, koji napadaju vjerske manifestacije, pale crkve i vjerske objekte, a najgora su sve češća ubojstva nevinih ljudi. Biskupi latinskog obreda s Bliskog istoka nadaju se da će se vjernici diljem svijeta uključiti u molitvu za mir, ali i jače zauzeti za sudbinu kršćana na tom području. Nadaju se i da će se stanje u Egiptu poboljšati nakon izbora u prosincu, jer i kršćani u toj zemlji pripadaju egipatskom narodu. [kta/ika]