Paško Ljubičić na uvjetnoj slobodi

Paško Ljubičić, bivši zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pušten je na uvjetni otpust nakon što je odslužio dvije trećine kazne za zločine u Ahmićima. Odlukom povjerenstva za uvjetni otpust, Paško Ljubičić pušten je sredinom rujna ove godine na uvjetnu slobodu iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, gdje se nalazio na izdržavanju 10-godišnje kazne zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

“U veljači ili ožujku je išao jedan takav prijedlog ali je odbijen. Naknadno je Uprava zatvora ponovila takav zahtjev i povjerenstvo je ovaj put donijelo rješenje da se on pušta na uvjetnu slobodu. Odluka je donesena na temelju svih pozitivnih mišljenja, kao i zakonske mogućnosti”, kazala je za Justice Report Branka Praljak, Ljubičićeva braniteljica.

Ljubičić je u travnju 2008. godine sklopio sporazum o priznanju krivnje sa Tužiteljstvom BiH nakon čega je pred Državnim sudom osuđen na deset godina zatvora jer je 15. i 16. travnja 1993. godine prenio naredbu Tihomira Blaškića, zapovjednika Operativne zone Srednja Bosna HVO-a, za napad na selo Ahmići, kod Viteza.

On je, kako stoji u presudi, pomogao u planiranju tog napada kada je ubijeno više od 100 civila Bošnjaka, njihove kuće su uništene i mnogima su nanesene duševne i tjelesne ozljede, te su dvije džamije dignute u zrak.

“Znam da neću vratiti ničije najmilije, ali želim da znaju da se kajem, što će vjerojatno pridonijeti mom duševnom miru”, rekao je Ljubičić kada je priznao krivnju.

Blaškić je zbog zločina u Ahmićima pred Haaškim sudom osuđen na devet godina zatvora.

Branka Praljak pojašnjava da, prema Zakonu o izvršenju kaznenenih sankcija, sve osobe osuđene pred Sudom BiH nakon izdržane dvije trećine kazne mogu biti puštene uvjetno na slobodu, te da odluku o tome donosi Povjerenstvo za uvjetni otpust.

“Nije to nečija draga volja, nego postoji obaveza zatvora da predmet uputi povjerenstvu.(…) Uprava zatvora daje svoje mišljenje o tome je li zatvorenika ili osuđenika nakon dvije trećine izdržane kazne treba pustiti na uvjetnu slobodu, a mišljenje o tome daje i sudac koji je izrekao presudu”, kaže B. Praljak.

U Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija stoji da Povjerenstvo o uvjetnom otpustu donosi odluku na osnovu molbe ili suglasnosti zatvorenika, člana njegove uže obitelji ili na prijedlog upravitelja zavoda u kojem se nalazi na izvršenju kazne.

Povjerenstvo prilikom donošenja odluke vodi računa i o stavu zatvorenika prema žrtvi, te riziku od ponovnog činjenja krivičnih djela. Zakon kaže da se na na slobodu pušta zatvorenik za kojeg se procijeni da “više ne predstavlja neprihvatljiv rizik za zajednicu”.

Ljubičić se u studenom 2001. godine dobrovoljno predao Haaškom sudu gdje je i bio prvobitno optužen, da bi u rujnu 2006. godine bio prebačen u BiH na dalje procesuiranje. Odlukom Povjerenstva, uvjetni otpust Ljubičića trajat će do 28. ožujka 2012.

“Njemu se, dok god poštuje zakon, vrijeme dok je na slobodi računa kao da je u zatvoru do dana kada je trebao izaći 2012. godine. Kada bi učinio neko djelo sad na slobodi, taj uvjetni otpust bi se povukao i on bi se vratio na izdržavanje kazne”, objašnjava B. Praljak.