Petorka ne odustaje od svojih načela i ne prihvaća SDP-ovu Platformu

Čelnika pet stranaka, SNSD-a, SDS-a, dva HDZ-a i SBB-a, na sastanku održanom danas u Sarajevu dogovorili su se da neće pristati na SDP-ovu Platformu, oko koje su se usuglasile još tri stranke – SDA, HSP BiH i NSRB, da na čelu Vijeća ministara mora biti autentičan predstavnik naroda te da svakom razgovoru o načinima budućeg djelovanja mora prethoditi formiranje parlamentarne većine.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, nakon sastanka je podsjetio da je na prethodnom sastanku, na kojem je sudjelovala i Stranka za BiH, upućen poziv i SDA-u i SDP-u BiH da danas razgovaraju o uspostavi parlamentarne većine. “Mi smo danas bili pripravni razgovarati i o smjernicama za programsku platformu za uspostavu parlamentarne većine, ali s obzirom na neodaziv jednog broja stranaka danas smo zapravo razgovarali kako deblokirati ovaj proces”, kazao je Ljubić, koji je koordinirao današnji sastanak. Sljedeći će, najavio je Ljubić, koordinirati Savez za bolju budućnost BiH.

“Što se tiče sutrašnjeg sastanka, na poziv privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sudjelovat će predstavnici ovih pet stranaka koje su danas bile na ovom sastanku”, kazao je Ljubić novinarima.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izjavio je kako okupljeni čelnici žele čim bržu uspostavu Vijeća ministara, ali je dodao kako vidi da postoji opstrukcija sastanaka. Kazao je kako mu je žao što je Stranka za BiH “ispala iz ovoga” zbog, kako je kazao, ipak trivijalnih razloga, “ali to govori o njihovoj političkoj spremnosti da uđu u proces konstituisanja vlasti”.

Po njegovim riječima, ovih pet stranaka su nezaobilazne za formiranje vlasti na nivou BiH. “SDP i SDA ne mogu napraviti većinu na razini BiH, nemaju većinu i ne žele sudjelovati u razgovorima, i to je ono što se treba znati. Na neki način, dakle, snose i odgovornost za ono što će se događati”, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, sutrašnji sastanak je predviđen kao sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka, ne predsjednika stranaka. “Zato smo htjeli, u najboljoj namjeri, da danas održimo sastanak kako bi pripremili taj 11. (siječnja) i rekli evo imamo dogovor. Oni koji su danas opstruirali sastanak, oni opstruiraju i sutrašnji sastanak bez obzira na to što se na njega pozivaju”, kazao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izrazio žaljenje što na sastanku nisu bili predstavnici SDP-a BiH i SDA. “Mora biti jasno da ljudi koji izbjegavaju doći na sastanke u Parlament u biti šalju vrlo jasnu poruku i kako razmišljaju o BiH”, rekao je Čović.

Po njegovim riječima, “poziv na razgovore je “otvoren i dalje za one koji su stvarno predstavnici naroda”. “Svi oni koji danas pokušavaju prevariti nekoga, pa i na sastanku koji se održava u Središnjoj Bosni kroz zasjedanje Skupštine Središnje Bosne, kako bi se tobože dobio jedan Hrvat za neku većinu je loš put, on ne može uspjeti”, tvrdi Čović.

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić razgovore vođene na sastanku nazvao je vrlo ozbiljnim i odgovornim. “Nismo htjeli da ponudimo nikakvu platformu, pogotovo platformu koja liči na neke druge i koja je eliminatornog tipa”, kazao je Radončić.

“Ovo je takva država koja može funkcionirati samo dogovorom i kompromisom. Isključivi stavovi koji dolaze od pojedinih stranaka po principu ‘ili prihvati ovo što ja tražim i što ja nudim ili neće biti nikako vlasti’ će dovesti do nečega što, pretpostavljam, niko ovdje ne želi”, rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Oni koji nisu danas došli na sastanak napravili korak prema daljem produbljavanju krize unutar BiH i nedolaskom i na neki način su osudili na propast i sastanak koji treba održati sutra, dodao je čelnik SDS-a.

Smatram, dodao je, da više nema potrebe zvati i moliti bilo koga da zajedno sjedamo za sto. “Mi ćemo čekati da vidimo, prije svega, na koji način će se u Federaciji BiH rasplesti ova politička kriza, jer evidentno je da politički faktori iz RS-a imaju većinski jedinstven stav. Bez sudjelovanja ove dvije stranke iz RS-a nema mogućnosti donošenja odluka u zajednički institucijama. Mi smo otvoreni za razgovor, otvoreni smo za kompromis, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve ucjene i bilo kakvu isključivost”, kazao je Bosić.