Tihić optimist nakon sastanka s Čovićem i Lagumdžijom

Nakon današnjeg sastanka petorke (HDZ 1990, HDZ BiH, SBB, SDS i SNSD), u Sarajevu je večeras, u zgradi Vlade Federacije BiH. bez prethodne najave, održan sastanak predsjednika HDZ-a, SDA i SDP-a, Dragana Čovića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije. Završen je, kako je priopćio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, bez ikakvog konkretnog dogovora.

Čović je rekao kako je ponovio poznate stavove da se vlast ne može formirati bez HDZ-a te da se mora poštovati volja naroda.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je izjavio da je poslije ovog sastanka optimističniji nego inače iako nije ništa konkretno dogovoreno. Kazao je da se razgovaralo o mnogim stvarima te da je zaključeno da se ovi razgovori nastave uskoro te da u njih treba uključiti i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je, upitan o funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odgovorio je kako smatra da SDP treba da biti okosnica vlasti na svim razinama.

Lagumdžija je također izjavio da je na njegovo inzistiranje tijekom razgovora dobio uvjeravanje Tihića i Čovića da Vlada FBiH u tehničkom mandatu neće vršiti “rasprodaju bh. blaga”, kao što je nagovještavano u nekim medijima. Također je, kako je kazao, pozvao Tihića i Čovića da što prije donesu odluku o privremenom financiranju u Federaciji BiH.