Platforma promovira stvari koje su moguće za sto godina

“Kada se krene u formiranje vlasti, koje je samo po sebi komplicirano, Lagumdžiji je bilo jasno da će morati prepustiti tzv. hrvatske pozicije HDZ-u te će SDP izgubiti dominaciju u vlasti. Zato je Lagumdžija želio odmah isključiti HDZ iz igre, i to pozivajući se na poprilično efemerne stvari, poput one blesave izjave Draga Čovića iz izborne noći o Mostaru kao stolnom gradu. I tu se vraćamo na Platformu, koja je smokvin list za jednu proturječnu koaliciju, a sam dokument je inače vrlo ekstenzivan, detaljno raščlanjen, ispunjen velikim riječima i krupnim obećanjima.

Zapravo izgleda kao umanjeni program Saveza komunista, no najveći problem je što promovira stvari koje su u Bosni moguće za sto godina, i to ako sve bude išlo kako treba. Platforma je, dakle, spisak lijepih želja, a potpuno nerealan. No Platformu najviše demaskira bavljenje nacionalnim pitanjem, čime se SDP nije uopće bavio proteklih dvadeset godina, ponašajući se poput noja s glavom u pijesku. Zato sad imaju jedno poglavlje u Platformi koji se time bavi te uvode pojam koji je sada aktualan, a to je pojam institucionalne ravnopravnosti. Oni, nažalost, uopće ne razumiju što to znači te da nisu spremni iskreno i ozbiljno raditi na tome, što primjerice podrazumijeva striktni paritet u institucijama.

Platformu, naravno, osporava i HDZ s drugih pozicija, ali to je njihova standardna makijavelistička pozicija. Nema smisla da HDZ-ovi odriču SDP-u svaki legitimitet za predstavljanje Hrvata u BiH, pa tako obje strane nastupaju s ekstremističkih pozicija, a sve zbog dominacije u vlasti.”

Ivan Lovrenović, pisac, publicist i politički analitičar, u intervjuu Tportalu