Plenković u Aržanu: “Josip Jović bio je odvažan, hrabar, bio je među prvima koji su stali u obranu domovine”

Foto: MORH/ J. Kopi

U Aržanu je danas svečano otvoren Memorijalni centar Josip Jović, podignut u spomen na hrvatskog branitelja koji je bio prva žrtva Domovinskog rata.

Na otvorenju je sudjelovao predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je tom prigodom poručio: “Josip Jović bio je odvažan, hrabar, bio je među prvima koji su stali u obranu domovine i svojim primjerom, nažalost, pokazao što će se događati u četiri godine Domovinskog rata.”

Podsjetio je da je među 15.000 poginulih branitelja tijekom Domovinskog rata, bilo mnogo onih iz Josipova kraja, iz Cista Provo, Imotske krajine, Dalmatinske zagore, koji su dali svoje živote diljem ratišta u Republici Hrvatskoj.

“Njihova žrtva obvezuje sve nas, ne samo da izgradimo ovako krasan memorijalni centar nego da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda, bude temelj svega onoga o čemu nastojimo učiti naše mlade, vrijednosti kojima nastojimo učiti mlade u Hrvatskoj i provoditi politike koje će, bez obzira na sve druge današnje aktualne teme, digitalizacije, zelene tranzicije i ključnoga hrvatskog problema – demografske revitalizacije, ipak biti uvijek u srži uloge države, Sabora i vlada”, poručio je premijer, dodavši da su branitelji dali slobodu, a ona je nezamjenjiva i najvažnija za demokraciju i državu.

Projekt multifunkcionalne dvorane i spomen prostorije u čast prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Domovinskog rata, ukupne vrijednosti 896.000 eura, financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Cista Provo.

Predsjednik Vlade zahvalio je svima koji su pridonijeli izgradnji ovog projekta.

Istaknuo je da će spomen soba, u okviru Veteranskog centra u Sinju, jednog od četiri veteranska centra u Hrvatskoj, biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati s onim što je Josip dao i što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku.

Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u domovinu

Plenković je posebno, od srca, Josipovoj obitelji i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja te izrazio uvjerenje da će Memorijalni centar ostati jedna vertikala za povijest. “Povijest je istina, povijest je hrvatska sloboda”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Uz predsjednika Vlade u Aržanu je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo da je “prvi život položen na oltar domovine, onaj Josipa Jovića. 1991. – prekretnica u našim životima i povijesti naše domovine. “Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku, a iz njegove je žrtve, kao i žrtve tisuća hrvatskih branitelja uskrsnula naša domovina”, rekao je Tomo Medved.