ANALITIČAR: “Dojam je da je netko povukao Milanovića i Plenkovića za uši”

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika RH

Kolumnist 24 sata Tomislav Klauški komentirao je u N1 Studiju nedavni dogovor između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića o čelniku VSOA-e te je izrazio sumnju u iskrenost tog dogovora.

“Obojica su javnost godinama uvlačili u svoje sukobe, gdje se nisu birale riječi i padale su najteže optužbe. A sada odjednom nađu se na stepenicama, rukuju i dogovore se. Godinama je država bila blokirana zbog tog odnosa, za koji je Andrej Plenković rekao da nema dogovora dok se Zoran Milanović ne ispriča zbog izjava u tom odnosu. Je li show ovo ili ono kad se prepucavaju? Mi ne znamo koji je njihov pravi odnos”, kazao je.

Istaknuo je potom da su obojica političara dugo vodili javne sukobe, a sada su se naglo pomirili, što može ostaviti dojam da su vanjski faktori prisilili taj dogovor.

“Dojam koji se ostavlja je kao da ih je netko povukao za uši i rekao: ‘A sad ovo potpišite i dogovorite se. Dosta je bilo.’ Je li to netko s visine, izvana, je li to naredila treća strana. U vrijeme rata u Ukrajini da Hrvatska nema šefa VSOA-e, to je dosta diskutabilno i s perspektive NATO-a i iz perspektive drugih partnera. Sad se pokazalo da se oni mogu tako brzo usuglasiti, da to ide tako brzo”, kazuje.

Klauški smatra da ni Plenković ni Milanović verbalno ne ratuju bez razloga.

“I jedan i drugi žive od sukoba. Plenković na sukobu s Milanovićem animira i mobilizira biračko tijelo, a na temelju Milanovićeva preteškog rječnika ostavlja bolju sliku kod ovih umirenijih birača koji teško probavljaju Milanovićeve javne nastupe. S druge strane, naravno, Milanović koristi situaciju da je HDZ proglašen kao najveća opasnost za budućnost ove zemlje. I kako sada Milanović napokon može surađivati sa šefom toga HDZ-a? Tko je tu pobjednik, tko je dobio svoje?” pita se Klauški.

Osvrnuo se i na ulogu ministra Marija Banožića te njegovu vezu s Milanovićem i Plenkovićem. Klauški je istaknuo da su Milanović i Plenković, na neki način, zaobišli Banožića kako bi postigli dogovor oko VSOA-e te da je Banožić postao nebitan u tom kontekstu.

“Mislim da je Milanovićeva tendencija bila da se on može dogovoriti s Plenkovićem ako se Banožić zaobiđe. S druge strane, Banožić treba Plenkoviću kao tampon-zona prema Pantovčaku i dosta ga koristi. Sad imamo situaciju da dođe Plenković, makne Banožića i uspije se dogovoriti s Milanovićem te ispadne pobjednik. Zato mu i treba Banožić, i jednom i drugom treba. Milanović treba Banožića da brusi svoje retoričke sablje, a Plenković da mu služi kao štit prema Pantovčaku”, smatra kolumnist.