PLENKOVIĆ: Zaštitit ćemo hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata, Srbija radi korake unazad

Foto: Screenshot

Vlada će iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštititi hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata te na taj način uputi i jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska, izjavio je danas premijer Andrej Plenković.

On se na početku uvodnog dijela sjednice Vlade osvrnuo se na sastanak s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz operacije Oluja, koji je održan na njegovu inicijativu.

“Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo za sada pročitali, kao i većina hrvatske javnosti, o tome da se u Srbiji na zahtjev njihova tužitelja spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena oslobodilačke operacije Oluja”, kazao je Plenković.

U ovom trenutku, dodao je, mi nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć.

Premijer je podsjetio da je o tome u Davosu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskoga teritorija”, poručio je Plenković.

Naglasio je da nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovijedi, osobito u vezi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji bi na bilo koji način bili usmjereni protiv civilnih ciljeva.

“Vlada će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštititi hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata te na taj način uputi i jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska”, poručio je Plenković, podsjetivši da smo ovakvu situaciju imali prošle godine sa zapovjednicima i hrvatskim generalima vezano za operaciju Bljesak.

Naglasio je još jednom da nije dobro za odnose normalizacije i proces pomirenja, činjenica da Srbija u svom zakonu ima jednu kvazi univerzalnu jurisdikciju tj. proširenu nadležnost na države bivše SFRJ, čime ovakvim potezima, kazao je premijer, radi korake unazad, a ne unaprijed u izgradnji povjerenja i pomirbe.

Predsjednik Vlade zahvalio je predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio parlamentarne većine, potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi i bivšem potpredsjedniku Borisu Miloševiću.

“Na taj način, a i svim potezima i gestama koje smo radili o prvog dana našeg mandata dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, rješavanju niza otvorenih pitanja, integraciji i srpske manjine i kvalitetnom suživotu, ne samo srpske manjine s Hrvatima u Hrvatskoj nego i svih drugih nacionalnih manjina. I u toj politici ćemo ustrajati, istodobno brinući o položaju Hrvata u Srbiji”, poručio je Plenković.

Izrazio je uvjerenje da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje nikako ne pridonosi boljitku međusobnih odnosa nego naprotiv stvara atmosferu koja je polarizirana. Ali mi ćemo ju, naglasio je, kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovoga tipa i nastaviti našu konzistentnu i čvrstu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine i procesuiranja ratnih zločina.

Zahvalio je još jednom pilotima koji su bili na sastanku, poručivši da će hrvatska država, institucije, a osobito hrvatska Vlada znati iskoristiti mehanizme koji su joj na raspolaganju.