Polančec: Sanader je naložio Jadranki Kosor da proda Inine dionice

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader naložio je Jadranki Kosor da proda Inine dionice, ustvrdio je bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec, svjedočeći na suđenju Ivi Sanaderu. Posvjedočio je i da je predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je, nakon kratke rasprave, prihvatilo promjene međudioničarskog ugovora u Ini prema kojemu je upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji preuzeo mađarski MOL.

Na sastanku je, kaže, bilo cijelo predsjedništvo HDZ-a, a Sanader je dao uvod u kojem je pojasnio nužnost promjene međudioničarskog ugovora, s obzirom na promijenjenu vlasničku strukturu. Polančec je nakon toga održao prezentaciju u kojoj je iznio kronologiju pregovora i dileme na koje je trebalo odgovoriti.

“Nakon što je Sanader iznio zaključke, nije bilo daljnje rasprave, pristupilo se glasovanju i donesena je jednoglasna odluka”, prisjetio se Polančec koji je u predsjedništvu HDZ-a bio od 2007. do izbacivanja iz stranke 2010.

Polančec je kazao da je stranka i inače raspravljala o važnim političkim pitanjima prije nego što su ona došla na vladu. Pritom niti jedna odluka nije bila suprotna stavu predsjednika stranke, ustvrdio je Polančec, dodajući da je mišljenje šefa stranke bilo “obvezujuće za sve”.

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na suđenju u aferi Ina–MOL da je optuženi Ivo Sanader svojoj bivšoj zamjenici i sadašnjoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor naredio da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja kojemu je u to vrijeme bila na čelu.

Polančec tvrdi da mu je to, nakon što je pušten iz istražnog zatvora, ispričala upravo Jadranka Kosor kada je preko posrednika iz HDZ-a Polančecu predložila sastanak. Sastanak se po Polančecovim riječima dogodio u rujnu 2010. nakon što je pušten iz Remetinca odakle je stranačkom vodstvu “revoltiran” poslao nekoliko pisama.

Na izravno pitanje suca Ivana Turudića želi li reći da je Jadranki Kosor bivši premijer Sanader naložio da proda Inine dionice Polančec je kazao da je to točno.

U konačnici MOL je postao vlasnik većeg udjela od hrvatske vlade i morali su se nanovo urediti odnosi između vlasnika, kazao je Polančec, dodajući da se i prije pristupanja pregovorima godišnje održavalo desetak sastanaka s predstavnicima MOL-a.

“Cilj pristupanja pregovorima bila je zaštita nacionalnih interesa u Ini”, ustvrdio je Polančec.

Rekao je da mu je Sanader dao ovlast da vodi pregovore i bira suradnika ali da će o svemu morati izvještavati njega (Sanadera), uži kabinet vlade i Predsjedništvo HDZ-a. “Ionako su oni donosili ključne odluke”, kazao je Polančec.

USKOK tvrdi da je Sanader primio mito kako bi MOL-u omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.