Poljska računa da će joj zemlje JI Europe biti prirodne saveznice u EU

Poljska je prije nekoliko dana preuzela polugodišnje predsjedništvo Europskom unijom. Kako iz Varšave javlja Hilary Heuler, poljska je javnost pro-europski raspoložena, a njezin državni vrh planira da Uniju učini još otvorenijom za nove članice.

Poljska je četvrta bivša komunistička zemlja koja predsjeda Europskom unijom. Većina njih ušla je u Uniju 2004. Poljska je po veličini šesta europska ekonomija. Ujedno, Poljska je i jedina članica Unije koja je prije tri godine izbjegla recesiju. Od svih novih članica, Poljska je dobila najviše novca iz Unijinih fondova za razvoj.

U govoru povodom početka poljskog predsjedništva Europskom unijom, premijer Donald Tusk je rekao da je njegova zemlja primjer uspješnosti u europskim integracijama. Prema Tusku, mnogi Europljani Poljsku smatraju simbolom nade, optimizma i energije, pogotovo – kako je rekao – u uvjetima krize. Europa je mnogo investirala u našu zemlju, a mi Europi dajemo našu energiju – rekao je poljski predsjednik.

Varšava će se u sljedećih pola godine zalagati za jačanje gospodarske integracije u Uniji i jačanje zajedničkog tržišta. Uz to, Poljska želi da se Europska unija brže širi na Zapadnom Balkanu. Adam Balcer iz poljske konzultantske firme Demos Europa o tome kaže: “Varšava smatra da bi dugoročna stabilnost u toj regiji dopustila Uniji da se više angažira i na svojim istočnim granicama – što je u interesu Poljske. Osim toga, u Varšavi misle da će države Zapadnog Balkana u Uniji biti svojevrsni prirodni saveznici Poljske, koji bi pomogli u utjecaju na donošenje odluka u Bruxellesu.”

Poljsko čelništvo u Europskoj uniji pozdravili su deseci tisuća Poljaka, na uličnim zabavama i na svečanim koncertima koji su krajem prošlog tjedna bili organizirani u više gradova. Adam Balcer kaže da su Poljaci vrlo pro-europski raspoloženi. Naime, jača osjećaj da je Europska unija zaista asocijacija država u kojoj se vodi računa što Poljska misli – kaže Balcer.

Međutim, kao i u drugim zemljama, ima dosta i euro-skeptika. Jedna prolaznica u Varšavi nam kaže da Poljska u šest mjeseci neće moći promijeniti mnogo. Ona misli da predsjedništvo nema velik utjecaj na donošenje odluka u Bruxellesu i da ima tek simboličnu važnost. To je tek dekoracija – kaže ova Varšavljanka.

Međutim, uloga zemlje predsjedateljice važna je u odnosima Unije i drugih zemalja. Adam Balcer kaže da će Varšava na primjer imati znatan utjecaj u pregovorima s Kinom ili u formuliranju europske politike prema Sjevernoj Africi. “Ovo je za Poljsku prilika da shvati da ne može voditi provincijalnu vanjsku politiku, ako želi biti jedan od većih ‘igrača’ u Europi. Trebamo biti mnogo aktivniji na svjetskoj sceni. Ne smijemo biti okrenuti samo susjedstvu. Ovo je prilika da Poljska postane dio europske matice i da postane akter na svjetskoj sceni” – kaže Adam Balcer.

Pred Europskom unijom je dosta izazova – dužničke krize u nekoliko država članica, nestabilna situacija u Sjevernoj Africi te neizvjesni pregovori o vlastitom proračunu. Uglavnom – dosta problema koji će na ispit staviti poslovični poljski euro-optimizam.

Izvor: Glas Amerike