Potpisani ugovori o dodjeli Napretkovih stipendija

Foto: HKD Napredak
Danas je u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu održano svečano potpisivanje ugovora s dobitnicima Napretkovih stipendija/potpora za akademsku 2010./2011. godinu. Na samom početku svečanosti predsjednik HKD-a Napredak, prof. dr. Franjo Topić pozdravio je studente te u svom obraćanju istakao osnivanje Vrhbosanskog Sveučilišta kao obrazovne institucije na kojoj će možda upravo današnji stipendisti biti predavači, te da je Napredak uvijek spremno pomagao marljive studente koji su svoje znanje nakon završenog studija koristili za dobrobit Bosne i Hercegovine.

Dopredsjednik HKD-a Napredak Jakov Gavran je napomenuo da i pojedine podružnice, neovisno o Središnjici, dodjeljuju stipendije najuspješnijim studentima, te da to treba imati u vidu.

Povjerenica za stipendije Irma Plavčić je pročitala ugovor koji su studenti potpisali te priopćila informacije o dobivenim stipendijama i potporama, posebno istaknuvši troje najuspješnijih Napretkovih stipendista, a to su: Anela Hakalović, Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, peta godina; prosjek – 9,9; Marko Jukić, Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu, četvrta godina; prosjek – 9,4 i Matea Pišković, Muzička akademija u Sarajevu, Odsjek za klavir, treća godina; prosjek – 9,1.

Ove godine je natječaj za dodjelu stipendija/potpora raspisan samo za prošlogodišnje Napretkove stipendiste, tako da je Središnja uprava dodijelila ukupno 38 stipendija i potpora, u visini od 1.000,00 KM odnosno 500,00 KM godišnje, za što će Napredak izdvojiti 31.500,00 KM, od čega će ove godine biti 25 stipendija i 13 potpora. Broj pristiglih zahtjeva za stipendiju/potporu ove godine je 152. Od toga 111 iz Bosne i Hercegovine, a 41 iz Republike Hrvatske. Od ukupnog broja aplikacija prijašnjih stipendista je 43. Po mjestu studiranja statistika je slijedeća: Sarajevo – 21, Mostar – 9, Zagreb – 5, Travnik – 1, Osijek – 1, Zadar – 1.

Ove godine smo zaprimili aplikacije za 17 različitih studijskih smjerova. Najveći broj studenata kojima je odobrena stipendija/potpora studira na Glazbenoj akademiji, njih 8, a uočeno je da se ove godine povećao broj prijavljenih studenata sa Teologije. Njih 5 će ove godine dobiti stipendiju/potporu. Cijeli događaj svečanog potpisivanja ugovora uljepšale su tri Napretkove stipendistice, inače studentice Muzičke akademije u Sarajevu, Matea Pišković (klavir), Anamarija Marić (violina) i Irena Nikić (violina) odsviravši komad Sonata da camera op. 1 br. 6 skladatelja Arcangela Corellia. [napredak.com.ba]