Sarajevo nije London, no sud je sud, i u Sarajevu i u Londonu

Logično bi bilo da Sud BiH o sudbini Tomislava Purde ne odlučuje samo na temelju činjenice da postoji sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći i da je jedna od zemalja koje su mu pristupile izdala tjeralicu

Piše: Ivan Šabić | Vjesnik.hr

Usljedećih desetak dana pravosuđe Bosne i Hercegovine, točnije Sud BiH i ministar pravde, morat će donijeti odluku o slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde čije izručenje Srbija traži optužujući ga da je kriv za ratni zločin. Na pripremnom ročištu, održanom u utorak, tužiteljstvo je, ne ulazeći u suštinu predmeta, tj. baveći se isključivo administrativnim uvjetima, ustvrdilo da ne postoje nikakve zapreke za Purdino izručenje.

Obrana i sam Tihomir Purda pak ukazali su na neodrživost optužnice, ističući da je dokumentacija beogradskog tužiteljstva puna nedostataka, da su dokazi na temelju kojih je istraga protiv Purde pokrenuta pribavljeni na nezakonit način, štoviše, da su kod njihova pribavljanja počinjena kaznena djela.

Tužitelj i obrana postupili su u skaldu sa svojim ulogama, obavljajući korektno svoj posao. Sada su oči javnosti u trima zemljama uprte u suce Suda BiH. Hoće li oni imati snage ući u meritum stvari ili će se baviti samo administrativnim okvirima?

Kada je, također na temelju srbijanske tjeralice, lani u Londonu bio uhićen Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, britanski sudac nije se bavio samo pitanjem administrativnih okvira za eventualno izručenje, nego i optužnicom podignutom u Beogradu. Ganića je – podsjetimo – Beograd tražio zbog napada na kolonu JNA koja se početkom svibnja 1992. povlačila iz Sarajeva, tvrdeći da je riječ o ratnom zločinu, a da je Ganić za taj zločin kriv na temelju zapovjedne odgovornosti.

Britanski je sudac konstatirao kako u vezi s tim slučajem nisu podneseni nikakvi novi dokazi u odnosu na one temeljem kojih je Haaški sud ranije zaključio da nema elemenata za podizanje optužnice, ali i da je beogradski sud, na kojemu bi se Ganiću sudilo ako bi bio izručen Srbiji, nekompetentan i politički motiviran.

Ganić se nakon toga vratio u Sarajevo, a tužiteljstvo BiH, isto ono koje je u utorak ustvrdilo da nema nikakvih zapreka za Purdino izručenje Srbiji, nije protiv njega, na osnovu srbijanske tjeralice i dokaza na kojima se ona temelji, podiglo nikakvu optužnicu.

Sarajevo nije London, no sud je sud, i u Sarajevu i u Londonu. Logično bi bilo da Sud BiH o sudbini Tihomira Purde ne odlučuje samo na temelju činjenice da postoji sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći i da je jedna od zemalja koje su pristupile tom sporazumu izdala tjeralicu. Pogotovo je to logično kada se – i po slučaju Ejupa Ganića – zna na temelju kakvih dokaza beogradsko tužiteljstvo podiže optužnice i raspisuje tjeralice.