Potpisnici Platforme odlučili: kreću u formiranje vlasti bez dva HDZ-a

platforma-222Kako je i najavljiano, stranke potpisnice Ptaforme o zajedničkom djelovanju i implementaciji izbornih rezultata, idu u konstituiranje vlasti u Federaciji BiH bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Čelnici SDP-a BiH, SDA, HSP-a BiH i NSRB su, naime, na današenjem sastanku održanom u zgradi istitucija BiH da su HDZ BiH i HDZ 1990 odbili pridružiti se ovom bloku te najavili daljnje korake prema uspistavi vlasti.

U priopćenju se navodi da su dva HDZ-a također odbili prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema kojem bi dva HDZ-a imala 2/3 (3/5), uključujući i poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i jednu ministarsku poziciju, predsjednika Federacije BiH i tri ministarske pozicije. SDP, HSP i NSRB imali bi preostalih 1/3 (2/5) hrvatskih pozicija, što je, kako se navodi, u skladu s njihovom zastupljenošću u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Kako je već prošlo pet mjeseci od održavanja izbora, a dva HDZ-a i dalje blokiraju implementaciju izbornih rezultata – konstituiranje vlasti u četiri županije te izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz tih županija (Hrvata, Srba i Bošnjaka), sprječavajući tako formiranje vlasti u Federaciji i državi BiH, SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak odlučili su da pristupe implementaciji izbornih rezultata konstituiranjem domova Parlamenta Federacije, izborom predsjednika i dva potpredsjednika te Vlade Federacije BiH”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ova odluka jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, naročito one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja budžeta FBiH.

“Ako ne bi bilo proračuna, u pitanje bi bilo dovedeno finansiranje proračunskih korisnika, među kojima su najbrojniji i najznačajniji boračko-braniteljska populacija, umirovljenci, prosvjetni i zdravstveni radnici i druge kategorije koje se financiraju iz proračuna”, stoji u priopćenju, uz napomenu da bi neformiranjem vlasti u propisanim rokovima moglo bi biti ugroženo funkcioniranja same države BiH.