Lagumdžija: Možemo razgovarati tek kada budu ukinuti pečati za nacionalni ekskluzivitet

Mora biti uvažena činjenica da su stranke potpisnice političke platforme stranke koje predstavljaju građane ove zemlje, ali i stranke koje predstavljaju i Srbe i Hrvate i Bošnjake u mjeri u kojoj su građani za njih glasovali. Nije moguće izbaciti ove stranke iz vlasti zato što im HDZBiH ne da pečat da su oni pravi Hrvati, izjavio je medijima u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

“Kada budu ukinuti pečati za nacionalni ekskluzivitet onda možemo razgovarati o tome kako ići dalje”, istaknuo je Lagumdžija.

Dodao je da je 2. ožujka razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te da je u tijeku susreta ponovo pozvao HDZ BiH da zajedno naprave vladu koja će okupljati ljude na jasnom i preciznom programu.

“Ostao sam u obavezi prema Čoviću da mu iznesem konačne stavove SDP-a nakon današnje sjednice Predsjedništva SDP-a BiH. Za nas je stvar savršeno jasna: mi ćemo formirati Dom naroda FBiH, kreirati proračun FBiH, usvojiti proračun FBiH i to je jedino sigurno”, rekao je Lagumdžija.

Potom je dodao: “Volio bih da to uradimo s HDZ-om jer bi to sigurno bilo kvalitetnije rješenje. Ali, ukoliko oni ne žele prihvatiti činjenicu da je prošlo vrijeme jednopartijskih sustava u ovoj zemlji, onda mi je zaista žao.”

Ponovio je da SDP nije stranka koja blokira proces formiranja vlasti.

“Mi s osvojenih 300.000 glasova ne možemo dozvoliti da netko sa 100.000 glasova traži da ima sve, baš sve, a da SDP nema ništa. To nije normalno, ali nastranu to što nije normalno, već nije u skladu s Ustavom”, rekao je Lagumdžija.

Onima koji prizivaju kaos Lagumdžija je poručio da ne smiju imati nikakve iluzije jer, kako je rekao, “neće se dogoditi nikakav kaos”.