Povjerenstvo dodijelilo 451.000 KM za obnovu crkava

Povjerenstvo za izbjeglice i prognanike u BiH u četvrtak je u Bosanskome Brodu dodijelilo 451.000 konvertibilnih maraka (oko 1,73 milijuna kuna) za obnovu 15 objekata katoličke crkve u vrhbosanskoj i banjalučkoj biskupiji koji su uništeni tijekom rata, objavljeno je iz ureda potpredsjednika Republike Srpske Davora Čordaša.

Ugovore su potpisali predstavnici Povjerenstva BiH i 15 katoličkih župa iz Bosanskog Broda, Novog Sela, Koraća, Velike Brusnice, Dervente, Bukovice, Žeravca, Dragalovaca, Garevca, Čardaka, Novog Sela u Odžaku, Potočanima, Oštroj Luci, Srednjoj Slatini te za obnovu Gospinog svetišta u Kondžilu.

Potpredsjednik RS-a Davor Čordaš istaknuo je kako su do uspostave državnog povjerenstva hrvatski prognanici i katolička Crkva dobivali između dva i tri posto potpore s razine države.

Hrvatski progananici i predstavnici crkve su u okviru državlnoga povjerenstva u posljednje tri godine dobili oko 20 posto novca iz ovoga fonda. U posljednje tri godine najviše novca od 20 milijuna maraka raspoređeno je za obnovu prijeratnih domova hrvatskih prognanika. Tijekom rata uništeno je više od 800 katoličkih objekata na području Republike Srpske I većinskom bošnjačkom dijelu Federacije BiH.