Paljenje Kurana šalje pogrešnu poruku o vjerskoj toleranciji u Americi

Jedna američka crkva planira spaliti primjerke Kurana 11. rujna u znak prosvjeda protiv nasilnih islamskih ekstremista. Taj događaj trebao bi obilježiti godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington. Drugi vjerski čelnici na Floridi boje da to šalje pogrešnu poruku o vjerskoj toleranciji.

Pripadnici kongregacije crkve Iskorak prema svijetu – golub mira, već su narezali drva za lomaču koju namjeravaju zapaliti u subotu i na njoj spaliti oko 200 primjeraka Kurana. Velečasni Terry Jones kaže da su u nekoliko proteklih tjedana ispred crkve postavili znak oglašavajući taj događaj.

“Međunarodni dan paljenja Kurana. Ovo smo postavili samo zato jer je naš manji natpis nekoliko puta vandaliziran, a i samo paljenje će se odigrati ovdje”, kaže Jones.

Velečasni Jones kaže da je nekoliko crkvenih natpisa vandalizirano, a pristižu im i prijetnje smrću zbog paljenja Kurana. On i drugi članovi njegove crkve sad nose pištolje kako bi branili kongregaciju koja broji nekoliko desetaka ljudi. Dodaje kako je cilj ovog događaja da pošalju poruku al-Qaidi, nasilnoj islamističkoj organizaciji koja je izvela napade na New York i Washington prije devet godina.

Velečasni Jones kaže da islamski ekstremizam još uvijek predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama i svijetu. “To nas je dovelo do Međunarodnog dana paljenja Kurana, da odamo počast onima koji su poginuli 11. rujna. Ali i da uputimo jasnu poruku Islamu da nećemo tolerirati i da ne želimo da nam nametnu svoje ideje, drugim riječima – šerijatski zakon”.

Velečasni Jones kaže da ta poruka nije namijenjena kao upozorenje muslimanima umjerenih uvjerenja. Dodaje kako se oni trebaju osjećati slobodno da upražnjavaju svoju vjeru u Sjedinjenim Državama. “Ne osjećamo mržnju prema muslimanima. Ne usmjeravamo to prema muslimanima, već prema šerijatskom zakonu”.

U Afganistanu neki vjeruju da je ovaj događaj izravno usmjeren na muslimane posvuda. Stotine su se okupile u Kabulu kako bi osudile velečasnog Jonesa i bilo kakav oblik oskvrnjivanja Kurana.

Glavni američki vojni zapovjednik u Afganistanu general David Petraeus rekao je da bi ovaj događaj mogao isprovocirati ekstremiste i pokrenuti nove napade na američke vojnike u toj zemlji. “Prizori ovakve aktivnosti mogli bi poslužiti ekstremistima ovdje i širom svijeta, na isti način na koji su koristili slike iz Abu Ghraiba i druge incidente nakon napada od 11. rujna”.

Na Floridi muslimanski čelnici u jednoj džamiji pozivaju na umjereni odgovor. Institut Darul Uloom u mjestu Pembroke Pines okupio je članove i čelnike drugih vjerskih kongregacija kako bi prodiskutirali planirano paljenje Kurana. Velečasni
Renwick Bell pastor je u jednoj obližnjoj kršćanskoj crkvi. Kaže da bi vrlo malo kršćana podržalo paljenje Kurana. “Kad kršćanski svećenik učini nešto poput ovog, htio bih to ignorirati, ali to izaziva uzburkane strasti širom svijeta. Mislim da on čini nešto o čemu nije promislio ili jednostavno pokušava dobiti publicitet”.

S time se slažu i čelnici hinduske, budističke i židovske zajednice. Imam Shaikh Shafayat Mohamed organizirao je ovaj skup kako bi se uspostavilo razumijevanje uzduž vjerskih linija. On kaže da vjernici trebaju čuti poruku drugih vjerskih čelnika koji se protive spaljivanju Kurana. “Poslati im poruku da to nije američki. Da to nije kršćanski, da to nije hinduski ni budistički ni židovski. Da Jones uistinu na pogrešan način predstavlja, s njihova stajališta, svjetske religije i Amerikance”.
Za mnoge vjernike ideja o oskvrnjivanju Kurana mogla bi inspirirati snažne emocije.

Međutim, Anthony Abdullah Sanpedro kaže da muslimani i drugi moraju nadići te osjećaje. “To me ljuti, ali moramo doći s boljim rješenjem. Spaljivanje Kurana i razbješnjeni muslimani neće dovesti do ničeg boljeg”.

Čelnici džamije kažu da bi ovakvi događaji mogli ujediniti pripadnike različitih vjera i ublažiti napetosti za koje se boje da će biti izazvane paljenjem Kurana.