Presuda Gotovini, Markaču i Čermaku 15. travnja

Odvjetnici generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u ponedjeljak su potvrdili da će presuda hrvatskim generalima optuženim za zločine počinjene u operaciji “Oluja”, u ljeto 1995., biti izrečena 15. travnja u 11 sati u sudnici 1 Haaškog suda (ICTY), ali su se suzdržali od predviđanja presude.

“Od Suda smo primili nalog o rasporedu po kojemu je utvrđeno da će presuda biti donešena 15. travnja u 11 sati u sudnici broj 1”, rekao je Goran Mikuličić, branitelj Mladena Markača. Luka Mišetić, iz braniteljskog tima generala Gotovine, također je kazao da će raspravno vijeće 15. travnja objaviti presudu. Odvjetnici nisu htjeli nagađati o ishodu odluke raspravnog vijeća. Mišetić je kratko kazao da su “naši stavovi, što se očekivanja tiče, poznati”.

Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču počelo je 11. ožujka 2008., a završilo je u rujnu prošle godine, kada je predsjedavajući sudac Alphons Orie presudu najavio u “dogledno vrijeme”. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka.

Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haaškom sudu u ožujku 2004.