Skupština HNŽ izabrala četiri izaslanika za Dom naroda, o dva će se odlučiti ždrijebom

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije obavila je danas izbor izaslanika za Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Prema rezultatima glasovanja, koje još treba potvrditi Središnje izborno povjerenstvo, tri predstavnika hrvatskog naroda bit će zastupnici dva HDZ-a Tomislav Martinović, Đuro Prkačin i Luka Faletar, a predstavnik bošnjačkog naroda Zijo Mušić (SDA).

O predstavniku srpskog naroda te o predstavniku ostalih odlučivat će ždrijeb s obzirom da su Aner Žuljević (SDP BiH) i Huso Obradović (SBB) iz reda ostalih dobili isti broj glasova, kao i predstavnice srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP BiH) i Zora Dujmović (HDZ BiH).

Danas je tek nakon višesatnog zasjedanja usvojen dnevni red, no problemi su nastali nakon što nije realizirana prva točka dnevnog reda – izbor novog rukovodstva Skupštine HNŽ-a.

Naime, Klub srpskog naroda, odnosno zastupnice Vesna Saradžić (SDP BiH) i Zora Dujmović (HDZ BiH) nisu se uspjele dogovoriti tko će predstavljati srpski narod u vodstvu Skupštine pa je izjašnjavanje o ovoj točki dnevnog reda odgođeno za sedam dana.

Druga točka dnevnog reda trebala je biti izbor izaslanika za Dom naroda, ali su se stvari zakomplicirali kada su dva HDZ i Stranke za bolju budućnost (SBB) pokrenule inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Skupštine Ramiza Jelovca. Među zastupnicima se, tijekom brojnih stanki, više puta čulo kako neće biti nikakvog napretka u radu Skupštine dok se ne postigne međustranački dogovor o formiranju vlasti na višim razinama.