Prof. Igor Čatić u trenutku izbora najstariji profesor emeritus

igor-catic

Senat Sveučilišta u Zagrebu, na prijedlog rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, na svojoj sjednici od 21. srpnja 2015. izabrao me je prof. Igora Čatića za profesora emeritusa.

Time je prof. Čatić postao u trenutku izbora najstarijim emeritusom.

To je po prvi puta da su izabrana dvojica emeritusa po usavršenom Pravilniku koji omogućuje da rektor godišnje predloži dvije osobe. Drugi izabrani emeritus je prof. dr. sc. Amir Hamzić, bivši dekan PMF-a.

“Ovo je prilika da se zahvalim svima koji su pridonijeli da i Sveučilište u Zagrebu ima pravo predlagati emerituse. Status emeritusa omogućit će mi još djelotvorniji rad”, istaknuo je nakon izbora prof. Čatić.

Igor Čatić radio je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje od 1965. godine do umirovljenja 30. rujna 2006. u zvanju redovitog profesora.

Do 2001. bio je voditelj katedre za obradu polimera. Od 1995. predaje Uvod u tehnologiju. Predavao je obradu polimera također na sveučilištima u Ljubljani, Mostaru, Osijeku i Splitu, kao i u karlovačkoj srednjoj školi, navodi se u njegovoj biografiji na portalu “Tko je tko u hrvatskoj znanosti”.

Jedini je dobitnik Međunarodne nagrade za edukaciju (International Education Award) izvan SAD i Kanade. Za svoj ukupni doprinos znanosti, obrazovanju i drugim poljima dobio je nagradu Nikola Tesla (1977), Nagradu za napredak znanosti (1999), Nagradu grada Zagreba (2001) i nagradu tehničku kulturu Faust Vrančić za životno djelo (2005).

Aktivan je u znanosti kao i u filozofiji. Osnivač je Društva plastičara i gumaraca i međunarodni urednik časopisa Polimeri.