Propali pregovori u OHR-u, sutra sjednica nekompletnog Doma naroda

Ni nazočnost veleposlnika zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) nije spasila pregovore uspostavi vlasti u Federaciji BiH, na kojima su se danas u 15 sati, u zgradi OHR-a, sastali čelnici četiriju stranaka. Oko 19 sati razišli su se sudionici sastanka u zgradi OHR-a, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka izjavio da su HDZ BiH i HDZ 1990 spremni biti dio oporbe ako se nastavi s “inzistiranjem da se SDP-u BiH i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH”.

“Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u ministarskom vijeću, naše je stajalište da mi (dva HDZ-a) ne želimo sudjelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast tko to misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast”, rekao je Čović u telefonskoj izjavi, prenijela je Hina.

Dodao je da bi takav potez uspostave vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasovalo najviše Hrvata u BiH, destabiliziralo stanje.

“To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dvaju HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprječavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta”, rekao je Čović.

Iz OHR-a, koji je koordinirao međustranačke dogovore predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a BiH i SDA, priopćeno je da su razgovori “doveli do sporazuma o zajedničkim programskim osnovima te dogovora da bi stranke koje sudjeluju u koaliciji trebale biti zastupljene na svim razinama vlasti”.

“Konačni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta. Prošlog tjedna OHR se složio da u dobroj namjeri posreduje u razgovorima između dva HDZ-a i stranaka koje su prihvatile Platformu, u nadi da će ove četiri stranke moći postići pravedno i razumno rješenje”, stoji u priopćenju iz OHR-a.

Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hažić izjavio je kako očekuje da će HDZ BiH i HDZ 1990 biti konstruktivna oporba novoj federalnoj vlasti.

Po njegovim riječima, dva HDZ-a su tražila sve hrvatske pozicije i nisu ostavljali alternativu za bilo šta drugo, te im je bio neprihvatljiv kompromisni prijedlog međunarodne zajednice prema kojem bi jedno hrvatsko mjesto u federalnoj Vladi i jedno u Vijeću munistara BiH pripalo SDP-u BiH.

“Nema potrebe za odgađanjem sutrašnje kostitutivne sjedice Doma naroda FBiH. Krajnji rok je istekao i nismo uspjeli postići dogovor i sutra odgovorno ulazimo u konstituiranje vlasti”, rekao je Hadžić novinarima.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota izjavio je da je sutrašnja sjednica Doma naroda federalnog Parlamenta protuustavna, nelegalna i protuzakonita, a takve će biti i odluke koje Dom bude donosio. Komentirajući vijest da je za sutra najavljena i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Relota je rekao kako je to način da se “na brzinu završe stvari”.

Relota je najavio je da će u ponedjeljak zasjedati Glavni odbor i Predsjedništvo HDZ-a BiH te da će se na tim sastancima donijeti odluke daljnjim koracima. [HRijec]