SIP: Nisu se stekli uvjeti za verifikaciju mandata u Domu naroda

Stav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i dalje je da se nisu stekli uvjeti za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dok se izbori ne provedu u svih 10 kantonalnih skupština, izjavila je danas Feni glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

Maksida Pirić
Ona je bila zamoljena za stav SIP-a nakon rješenja Suda BiH na žalbu Amira Zukića na obavještenje SIP-a da mu do okončanja posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH ne može izdati uvjerenje o dodjeli mandata.

Sud BiH je donio rješenje kojim je uvažio Zukićevu žalbu i obavezao SIP da u roku od osam dana odluči o Zukićevom zahtjevu za izdavanje uvjerenja o dodjeli mandata za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Zbog toga je danas iz Socijaldemokratske partije BiH najavljeno da razmišljaju o podnošenju kraznene prijave protiv predsjednice SIP-a Irene Hadžiabdić.

Glasnogovornica SIP-a kaže da je Sud BiH ukazao na proceduralni propust, jer je SIP trebao i formalno odgovoriti podnosiocima zahtjeva da imaju pravo žalbe Sudu BiH, ali da Sud BiH nije ulazio u suštinu odgovora. Ona je najavila da će SIP postupiti po rješenju Suda BiH i već sutra na dnevni red staviti zaključak u slučaju Amira Zukića.