Prošle godine u Federaciji BiH zatvoreno više od 7.000 tvrtki

Na području Federacije BiH prošle je godine zatvoreno je više od 7.000 privrednih društava i obrtničkih radnji, potvrđeno je Dnevnom avazu u Poreznoj upravi FBiH. List piše da su među njima 303 su tvrtke čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1.394 poslovne jedinice.

Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice, njih čak 5.406, su obrtnici.

U Poreznoj upravi ističu da je istovremeno otvoreno 9.417 novih poslovnih subjekata, no ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da to ni približno ne zadovoljava potrebe tržišta rada, što se vidi iz podatka da, iako je broj novootvorenih tvrtki veći je od broja ugašenih, nije došo do smanjenja nezaposlenosti.

U jasvnosti je rašireno mišljenje da je jedan od značajnijih uzroka zatvaranja velikog broja tvrtki primjena Zakona o fiskalnim sistemima, jer ne mogu ispuniti obaveze koje im nameće proces fiskalizacije. No u poreznoj upravi kažu da nemaju takvih saznanja.

S druge strane, stručnjaci misle da je upravo fiskalizacija u kombinaciji s krizom uzela svoj danak. “Zbog fiskalizacije su u prošloj godini od daljnjeg rada uglavnom odustajali obrtnici, a ništa se nije poboljšao ni ukupni ambijent za poduzetnike, što je također jedan od faktora koji utječu na ova negativna kretanja u privredi”, izjavio je za Dnevni avaz Jago Lasić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.