Prosvjed protiv "bosanskog Guantanama"

Ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu u subotu je održan mirni prosvjed na kome je oko 150 okupljenih, koje pojedini mediji nazivaju pripadnicima vehabijskog pokreta, iskazalo podršku osobama afroazijskog porijeka koje se nalaze u Imigracijskom centru u Lukavici. Prosvjedno okupljanje zakazano je putem društvene Facebook mreže na kojoj su pozvani “svi muslimani da dignu glas protiv bosanskog Guantanama u BiH”.

Jedna od organizatora skupa Nađa Dizdarević istakla je u izjavi za medije da je prosvjed organiziran zbog netransparentnih procedura pritvora za najmanje pet osoba. Riječ je o grupi među kojima je i Imad el-Husin, poznatiji kao Abu Hamza.

“Ovi ljudi su u pritvoru bez ijednog dokaza. Čak ni njihovi odvjetnici ne znaju zbog čega su zatvoreni. Proglašeni su opasnošću za nacionalnu sigurnost bez ijednog dokaza. Ako su krivi, dajte da vidimo na osnovu čega i onda ćemo ih se mi prvi odreći”, rekla je Dizdarević.

Okupljeni su ogorčeni i, kako kažu, lošim uvjetima u Imigracijskom centru Lukavica.

Tvrdnje o lošim uvjetima i neadekvatnom tretiranju osoba koje se nalaze u Imigracihsjom centru ranije su demantirali predstavnici Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH koji su obišli centar, ali i mnoge međunarodne organizacije koje su centar svrstale “rame uz rame” s ovakvim institucijama u Europi.

U Imigracijskom centru u Lukavici u Istočnom Sarajevu nalazi se tridesetak stranih migranata, uglavnom iz afroazijskih zemalja.