Inzko: Dodikova izjava je uplitanje u operativni rad policije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra kako je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će od policije zatražiti da napravi akcioni plan kako bi bili uhićeni svi optuženi za ratne zločine koji kroče na teritorij RS-a “uplitanje u operativni rad policije”.

Naglasio je da bi svako uhićenje koje naredi bilo koji predsjednik bilo nezakonito, te da ratni zločini spadaju u kategoriju kaznenih djela za koja je nadležna država.

“Entitetska pravosudna tijela mogu ih procesuirati, ali tek nakon ocjene i njihovog proslijeđivanja od pravosudnih tijela na državnoj razini”, kaže Inzko.

Komentirajući kritike iz RS zbog njegovog angažmana u Austriji u slučaju “Divjak”, visoki predstavnik u BiH je rekao da je “polaskan što ljudi mogu pomisliti” da on može utjecati na austrijske medije i pomalo zabrinut što misle da bi on mogao utjecati na pravosuđe Austrije. “Austrijski sudovi razmotrit će ovo pitanje iz perspektive važećeg zakona – i ništa drugo…”, rekao je Inzko.

Inzko je istakao da, kao i Srbi, i on želi da slučaj “Dobrovoljačka” bude rasvijetljen. “Ali, kada se to desi, to će biti rezultat rada tužitelja BiH i desit će se pred Sudom BiH”, rekao je Inzko i dodao da “oni koji napadaju pravosuđe BiH to otežavaju”.